Den štěstí: Smích je nejlepší lék |Stannah

Den štěstí: Smích je nejlepší lék!

Objevte sílu a výhody zdravé dávky smíchu. Podívejte se, proč je smích nejlepším lékem pro vyrovnaný život!

Autor článku Stannah

Co se s námi děje, když se začneme smát? Proč se cítíme tak dobře, když se smějeme? Jaký blahodárný účinek má srdečný smích na naše tělo a mysl? Dnes je Mezinárodní den štěstí a my se podíváme, jak to funguje!

Den štěstí: smích je nejlepší lék!

Vyzkoušejte si svůj vlastní potenciál smíchu, a to pomocí našeho testu, který je uveden v tomto článku; zjistěte, proč je smích pro nás lidi nejdůležitější a jak může pravidelný smích dokonce zlepšit schopnost udržet rovnováhu (což je skvělé pro prevenci proti pádům). Rovněž uvádíme několik vtipů, abychom vás mohli začít uzdravovat smíchem – nebo vám alespoň poskytnout zábavný materiál pro vaši další společenskou akci.

Připojte se k nám na cestě, na které znovu naleznete smích na své tváři!

Síla smíchu a příslušný vědní obor

Pravděpodobně můžeme s klidem říci, že když jsme vyrůstali, všichni jsme už slyšeli věty jako například: „Je lepší se smát než plakat“, nebo „Nemrač se tak“.  Ale jaká věda se vlastně skrývá za výhodami smíchu? Cítíme se lépe, když se začneme smát sami nebo když někoho rozesmějeme? V našich malých šedých buňkách se musí něco odehrávat. Ale co?

Robert Provine, Ph.D, je neurolog a profesor psychologie na univerzitě Maryland v Baltimore, USA. Specializuje se na vývoj a rozvoj nervového systému a chování, včetně sociálního chování lidí. „Smích není pouhou reakcí na vtipy; jedná se o vrozené a důležité sociální nástroje,“ říká profesor. Po 10 letech vědeckého výzkumu smíchu může profesor Provine vyslovit následující závěr:

 „Smích představuje především sociální vokalizaci, která lidi spojuje. Je to skrytý jazyk, kterým hovoříme všichni. Není to získaná skupinová reakce, ale instinktivní chování naprogramované našimi geny. Smích nás spojuje prostřednictvím humoru a hry.“

Jeho výzkum také dokládá, že smích je velmi obtížné vědomě ovládat, což naznačuje, že nemáme schopnost záměrně aktivovat mechanismus mozku pro afektivní projevy. Známkou sociálního nastavení pro více smíchu je hravost – přítomnost ve skupině a pozitivní emoční naladění. Skutečnost, že smích je nakažlivý, je vázán na neurologický mechanismus detekce smíchu, což znamená, že lidé mají zvukový detektor smíchu, neutrální obvod, který v nás následně vyvolává smích. Jedná se tedy o důležitý společenský aspekt, pokud jde o dobrý smích.

„Nic na světě není tak neodolatelně nakažlivé jako smích a dobrý humor.“ Charles Dickens

Síla smíchu

síla smíchu

Podívejme se na některé konkrétní přínosy, které má smích pro naše tělo a mysl:

  • Endorfiny; skupina hormonů v našem mozku s několika fyziologickými funkcemi; působí na naše opiátové receptory a způsobují analgetický účinek. Nedávné studie ukazují, že zejména sociální smích uvolňuje endorfiny v našich mozcích. Proto společný smích s ostatními lidmi uvolňuje endorfiny prostřednictvím opioidních receptorů. Drogy, jako například heroin, se také navazují na tyto receptory, což naznačuje, že smích v sociálním kontextu vyvolává euforii stejně, jako je tomu u pocitů, které způsobují drogy!
  • Antidepresiva: Výzkum ukazuje, že smích způsobuje uvolňování neurotransmiteru s názvem Serotonin. To je stejná chemická látka v mozku, na kterou mají vliv nejčastější typy antidepresiv. Přestože je toto uvolňování velmi silné, vědci stále neznají dobu trvání tohoto účinku.
  • Ochrana srdce: Již dříve bylo řečeno, že smích má protizánětlivý účinek, který chrání srdeční svaly a krevní cévy. I když nevíme, zda je to úplně pravda, určitě nám to neublíží; to je jisté!
  • Břišní svaly: Při smíchu se svaly v břiše rozšiřují a stahují. Proto se mnozí lidé drží za břicho, když mají záchvat smíchu! Tímto aspektem se budeme zabývat podrobněji dále v tomto článku.
  • Snižování úrovně stresu: smích může výrazně snižovat hladinu stresových hormonů; budete se cítit uvolněněji a zajistíte si veškeré výhody, které jsou spojeny s nízkým stresem při pohybu. Tímto aspektem se budeme zabývat podrobněji dále v tomto článku.

„Nevěřím nikomu, kdo se nesměje.“ Maya Angelou

Otestujte se!

Než se budeme nadále věnovat všem výhodám, které přináší lidem smích (zejména pokud jde o snižování stresu), rádi bychom vás pozvali ke sledování níže uvedeného videa. Než začnete, položte si sami sobě následující otázky:

  • Cítím momentálně nějaký stres? Pokud jste odpověděli ano, změnila se vaše nálada po shlédnutí tohoto videa?
  • Je smích opravdu nakažlivý? Rozesmálo vás toto video?
  • Cítíte své břišní svaly? Jak se cítíte po shlédnutí tohoto videa?
  • Cítíte se šťastnější než před sledováním tohoto videa?
vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Jóga smíchu

Jóga-smíchu

Stres je jedním z těch tichých „zloduchů“, kteří mohou napáchat hodně škody na těle a mysli člověka, pokud není opatrný. Ať už trpíte akutním nebo chronickým stresem, oba tyto stavy by měly být řešeny co nejdříve, protože v opačném případě by mohly vést k úzkosti a depresi a negativně ovlivnit téměř všechny tělesné systémy (srdce a cévy, imunitní systém, plíce, trávicí soustavu, smyslové orgány a mozek). Účinky mohou být obzvláště nepříjemné u seniorů, protože jejich organismus již není tak odolný, jak býval ve starých dobrých časech. Jak nám tedy může smích pomoci snížit úroveň stresu?

„Kdybychom se nemohli smát, všichni bychom se zbláznili.“ Robert Frost

Podle Zdravotního centra Univerzity Maryland bychom měli rádi používat humor!

„Výzkum prokázal, že humor působí jako velmi účinný mechanismus pro zvládání akutního stresu. Odborníci v oboru pro zvládání stresu doporučují udržování smyslu pro humor v náročných situacích. Smích nejenže uvolňuje napětí a pomáhá člověku uchovat si svůj pohled na svět, ale také se zdá, že má skutečné fyzikální účinky, které snižují hladinu hormonu stresu. Není neobvyklé, že se lidé intenzivně smějí při tragických událostech, například při umírání milovaného člověka; tento smích jim pomáhá vydržet emocionální bolest.“

Nyní zkusme shrnout výhody humoru, nebo smíchu, které souvisejí se zvládáním stresu:

  • Smích uvolňuje napětí při strnulých pocitech
  • Pomáhá člověku uchovat si svůj pohled na svět
  • Má skutečné fyzikální účinky, které snižují hladinu hormonu stresu
  • Smích pomáhá vydržet emocionální bolest při tragické události

Nyní může být obtížné prostě zastavit stres a začít se smát! Zvlášť, když se tím vším cítíte ohromeni. Naštěstí existuje spousta věcí, které mohou pomoci, například terapie smíchu nebo jóga smíchu.

Co znamená Jóga smíchu?

Wikipedie poskytuje následující definici: „(Hasyayoga, neboli Jóga smíchu) je postup zahrnující prodloužený dobrovolný smích. Jóga smíchu je založena na přesvědčení, že dobrovolný smích poskytuje stejné fyziologické a psychologické výhody jako spontánní smích. Jóga smíchu se provádí ve skupinách, s očním kontaktem, vyprávěním vtipů a s hravostí mezi účastníky. Nucený smích se brzy změní na skutečný a nakažlivý.“

Hasyayogu (jógu smíchu) vyvinuli indický lékař Madan Kataria a jeho žena Madhuri, učitelka jógy; tato jóga podporuje obecný pocit blahobytu, který je mimořádně důležitý především pro seniory, protože takto pociťují svou hodnotu a žijí svůj život naplno.

Jak můžeme smíchem zabránit pádu

Jak můžeme smíchem zabránit pádu

Jak bylo uvedeno na začátku tohoto článku, když se smějeme, procvičujeme si naše břišní svalstvo.  Posilují se také vnitřní orgány a zlepšuje se rovnováha, tím se snižuje riziko pádu seniorů. Všichni dobře víme, že pád může způsobit řadu problémů a zdravotních komplikací, takže udržování rovnováhy je skutečně nesmírně důležité. Procvičování těchto svalů je rovněž výhodné, pokud trpíte astmatem nebo bronchitidou.

Smích je jedním z nejlepších cvičení na úlevu od stresu a působí jako prevence proti úzkosti. Napětí zmizí díky celkovému pocitu pohody, protože smích podporuje pozitivní myšlení a uvolňuje tělo. Uvolněná mysl vede k uvolnění těla; úzkost se bude snižovat, což nám přinese větší sebejistotu. To znamená, že riziko pádu bude daleko nižší.

Pokud se jedná o prevenci proti pádům, více smíchu neznamená změnu, která přichází okamžitě. Je to však určitý nástroj, který můžeme my, a zejména senioři, používat jako prevenci proti pádům.

Viděli jsme tedy, že smích je velmi pozitivní faktor pro naše celkové zdraví; zdravá dávka pravidelného smíchu by se měla stát součástí našeho každodenního života.