Stěhování do Menšího: Výhody a Nevýhody | Stannah

Stěhování do menšího: je to pro vás správný krok?

Autor článku Stannah

starsi-par-drzi-klice-a-stoji-pred-svym-domem

Mnoho lidí po dosažení určitého věku řeší klasické dilema: přestěhovat se do menšího místa, nebo zůstat tam, kde to znáte a máte rádi?

Velký dům, který byl kdysi plný dětí a pořád se v něm něco dělo, může po nějaké době působit trochu prázdným dojmem a spousta z nás pak začne řešit, jak se přizpůsobit nové situaci. Většinou se rozhodneme buď zůstat a nechat věci tak, jak jsou, nebo se přestěhovat do menšího.

Která možnost je ale ta nejlepší pro vás? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody každé z nich. Náš článek vám pomůže rozhodnout se správně.

Stěhování do menšího: výhody a nevýhody

Na stěhování do menšího vás může lákat celkově jednodušší fungování nebo výrazně nižší náklady na údržbu a energie. Prodej velkého domu vám navíc může vytvořit finanční polštář, který vám v důchodu dodá větší jistotu.

Je v tom ale háček: váš starý domov není jenom hromádka cihel. Je to hlavně místo spojené se spoustou vzpomínek. Při stěhování do menšího tak můžete mít pocit, že se vzdáváte velké části sebe sama. Že se loučíte s místem, kde máte všechno po ruce, a se čtvrtí, kterou znáte jako své boty.

A aby toho nebylo málo, v cestě vám stojí ještě jedna velká překážka: trh s nemovitostmi. Ceny na něm totiž vylétly do výšek, jaké jsme zatím nepoznali, a i když vám prodej starého domu něco vynesl, pořízení nového domova může být mnohem dražší, než jste původně čekali. Stěhování do menšího tak nemusí být stejně rozumný krok jako dřív, takže pokud o něm přemýšlíte, nejprve důkladně zvažte všechna pro a proti.

Stěhování do menšího
Výhody Nevýhody
Nižší náklady na údržbu (v případě výrazně menšího nového bydlení) Zásadní změna životního stylu
Nižší splátky hypotéky Problémy s úložným prostorem si můžou vynutit pronájem skladu
Nižší daň z nemovitosti (v závislosti na místě) Nepředvídatelný vývoj na trhu s bydlením
Nižší účty za energie (topení, klimatizace) Možná bude potřeba prodat cenný majetek
Potenciální finanční zisk z prodeje Méně prostoru na koníčky a zábavu
Prostší životní styl Potenciální osamělost, zvlášť když se přestěhujete do hustě osídlené oblasti
Nemusí odpovídat budoucím potřebám, například návštěvám početného příbuzenstva nebo přátel
Možný pocit ztráty postavení

Na stáří doma: výhody a nevýhody

starsi-par-pije-kavu-na-balkone-sveho-domu

Stále více lidí se přiklání k tomu, že stráví stáří tam, kde to dobře znají. Co je na tom láká? Především můžou zůstat doma, kde se vyznají a kde to mají rádi. Nemusí se loučit se vzpomínkami ani lidmi, které spoustu let denně potkávají. Není divu, že studie ukazují, že celých 77 % lidí přes 50 chce zůstat na stáří doma.

Takové rozhodnutí si často vynutí některé úpravy, díky kterým pro vás domov zůstane místem, kde můžete i v pokročilejším věku žít pohodlně a bezpečně. Lepší přístupnost ale nemusí nutně vyžadovat zásadní přestavbu.

Život doma vám usnadní i drobné úpravy, jako je montáž koupelnových madel nebo lepší osvětlení chodby.

A pokud vám dělá starosti schodiště, můžete zvážit přesunutí ložnice do spodního patra nebo bydlení jenom v části domu. Existuje ale i lepší možnost: schodišťový výtah.

Schodišťový výtah Stannah pomáhá seniorům stárnout na místě

Schodišťové výtahy jsou udržitelná a úsporná cesta k tomu, abyste dál mohli využívat celý svůj domov. Umožňují vám bezpečně a pohodlně obývat všechna poschodí vašeho domu, zlepšují vaši samostatnost a zvýší vám i kvalitu života.

Část nákladů na instalaci zařízení zlepšujících celkovou přístupnost domácností, jako jsou právě schodišťové výtahy, navíc pokrývá státní podpora. Jde tedy o úpravu, která sama o sobě zlepší vaši mobilitu a umožní vám žít dál doma i v dalších letech.

Na stáří doma
Výhody Nevýhody
Vyhnete se vysokým výdajům a starostem spojeným s pořízením nového domova Chybějící vybavení, jako jsou madla, přístupné sprchové kouty apod.
Možnost využití státních dotací na úpravy domácnosti s cílem zlepšit přístupnost Průběžná údržba a opravy mohou být nákladné
Potenciálně nižší náklady v porovnání s životem v zařízeních pro asistované bydlení Udržování pořádku v domácnosti může být s postupujícím věkem fyzicky náročné
Možnost využití vlastního kapitálu na úpravy nebo domácí péči Nemusí být vhodné v případě náročnějších zdravotních potřeb
Kontrola nad každodenními záležitostmi a delší životní samostatnost
Setrvání na známém místě snižuje stres a zbavuje úzkostí
Pocit bezpečí na známém místě
Nemusíte se loučit s koníčky a zájmy – doma je můžete pěstovat dál

Odejít, nebo zůstat: toť otázka

Pořád přemýšlíte, která možnost je pro vás nejlepší? Tady je závěrečný seznam věcí, které je potřeba zvážit, než začnete balit nebo stěhovat ložnici do přízemí:

  • Peníze: Stěhování do menšího nemusí být na současném trhu s nemovitostmi stejně výhodná investice jako dřív. Když ale zůstanete doma, možná budete muset dělat stavební úpravy. Každá volba něco stojí, takže náklady zvažujte pečlivě.
  • Mobilita: Pohybujete se doma bez problémů? Pokud vám schody dělají potíže, zvažte pořízení schodišťového výtahu nebo podobného zařízení pro lepší mobilitu.
  • Citové pouto: Vzpomínáte na všechno pěkné, co jste doma zažili? Stěhování vás může silně zasáhnout a vyrovnat se s ním nemusí být snadné.Stěhování do menšího a bydlení doma i v pokročilém věku má své výhody i nevýhody. Obě možnosti je ideální zvážit ještě před odchodem do důchodu. Díky tomu si všechno a včas naplánujete, prozkoumáte dostupná řešení a budete mít dost času na správné rozhodnutí, které vám zajistí pohodlí a bezpečí. Jde totiž hlavně o to, abyste i v budoucnu měli svůj dokonalý domov.