7 Kroků, Které vás Připraví na Odchod do Důchodu | Stannah

Jak se připravit na odchod do důchodu v 7 krocích

Autor článku Stannah

7 Kroků, Které vás Připraví na Odchod do Důchodu

Důchod je ideální příležitostí, abyste zpomalili a začali si užívat života. Myšlenky na odchod do penze však mohou vyvolávat velmi rozdílné pocity, od štěstí až po úzkost.

Existuje ale tajemství, jak si užít důchod skutečně naplno. Znáte je? Je prosté a dá se říct jediným slovem – plánujte.

Podle Světové zdravotnické organizace se podíl lidí nad 60 let v nejvyspělejších státech do roku 2050 zdvojnásobí a průměrná délka života se bude nadále exponenciálně zvyšovat.

Tyto závěry jen podporují názor, že odchod do důchodu je radno plánovat s předstihem: Čím déle žijeme, tím je přirozenější tuto fázi našeho života pečlivě plánovat. To může mimo jiné znamenat důkladně prozkoumat své finance, zdravotní potřeby a stav domácnosti s důrazem na bezbariérovost.

Když ale máte po ruce plán, příprava na důchod bude mnohem jednodušší, než si myslíte.

Ať už se tedy o odchodu do důchodu teprve začínáte přemýšlet nebo se inkriminované datum skutečně blíží, následujících sedm tipů vám pomůže, abyste se na tuto fázi života lépe připravili a naplno si ji užili.

1. Důchodový systém: Zjistěte, na co máte nárok a jak se připravit po finanční stránce

Penzijní systém je navržen tak, aby lidem poskytl komplexní důchodový plán. Výše pobíraného důchodu závisí na počtu odpracovaných let, výši příjmů během aktivní kariéry a typu penzijního plánu.

Minimální počet odpracovaných let je od roku 2018 stanoven na 35 let. Také se u mužů i žen postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu z 62 na 65 let.

Systém je rozdělen na tři pilíře, z nichž každý slouží specifickému účelu:

  • 1. pilíř: Jedná se o systém povinných průběžných odvodů, který zajišťuje základní důchodový příjem. První pilíř je financován z povinných příspěvků zaměstnavatelů i zaměstnanců a spravován vládou.
  • 2. pilíř: Jedná se o dobrovolný důchodový systém, který poskytuje dodatečný příjem k základnímu důchodu. Druhý pilíř je financován z příspěvků zaměstnavatelů a zaměstnanců a spravován soukromými penzijními fondy. Občané, kteří se rozhodnou využít druhého pilíře, mohou k základnímu důchodu danému prvním pilířem získat dodatečný příjem.
  • 3. pilíř: Jedná se o dobrovolný penzijní systém, v jehož rámci si každý může individuálně spořit další finanční prostředky. Tento pilíř zajišťují soukromé pojišťovny a banky a občané do něj dobrovolně přispívají.

V posledních letech prošel důchodový systém několika reformami. V roce 2021 vláda v reakci na stárnutí populace a rostoucí náklady na vyplácení penzí zavedla nový zákon, který k roku 2035 zvyšuje věk k odchodu do důchodu pro muže i ženy na 65 let.

Nedávno proběhlo několik pouličních protestů kvůli diskutovanému dalšímu zvýšení důchodového věku z 65 na 68 let.

2. Připravte svou domácnost na budoucnost

Připravte svou domácnost na budoucnost

Při přípravě na odchod do důchodu je stejně důležité také plánovat, jak pro tuto fázi života uzpůsobíte svoji domácnost. Domov má být koneckonců bezpečným útočištěm, kde schováváme svoje nejšťastnější vzpomínky.

Z tohoto důvodu je nezbytné, aby váš domov zůstal plně přístupným a pohodlným místem bez architektonických zábran, které vám mohou bránit dostat se, kam potřebujete.

Pokud trpíte omezenou pohyblivostí, zvažte instalaci zařízení, které by vám umožnilo pokračovat v aktivním a spokojeném životě.

Firma Stannah pro tento účel nabízí širokou škálu dokonale bezpečných a pohodlných produktů.

Například schodišťové výtahy jsou skvělým řešením pro každého, komu už se schody zdolávají jen obtížně, ale přesto chce zůstat soběstačný a chodit domů a ven podle vlastní vůle.

Právě pro tyto zákazníky vyrábíme schodišťové výtahy, které lze instalovat na přímá i točitá schodiště uvnitř domu i venku.

A protože nabízíme možnost přizpůsobit si schodišťový výtah na míru, jde o velmi flexibilní řešení, které snadno přizpůsobíte stylu svého interiéru a vytvoříte tak útulnou a jedinečnou atmosféru.

3. Pracujte i v důchodu a zajistěte si dodatečný příjem

Pokud byste rádi měli podobný příjem jako před odchodem do důchodu a stále máte chuť i sílu pracovat, můžete k důchodovému příjmu přidat i výdělek, který vám zajistí nová pracovní smlouva.

Pracující důchodci obvykle platí nižší daně, což přijde vhod jak v případě, že chcete pokračovat ve své stávající profesi, tak i ve chvíli, kdy chcete konečně začít dělat práci, o jaké jste vždy snili.

Zároveň budete mít i větší volnost a můžete si snížit týdenní pracovní dobu, takže vám zůstane čas na další aktivity.

4. Plánujte svůj čas

Plánujte svůj čas

Prolomit stereotyp může být důležité, ale přesto byste si měli udělat čas na to, abyste své dny naplánovali. Budete tak mít vždycky důvod ráno vstát z postele a zůstat po celý den aktivní.

Skvělým způsobem, jak zůstat aktivní a soběstační, je věnovat část svého času aktivitám, které vás baví nejvíce, například procházce nebo setkání s přáteli u kávy.

Většinou se tím i vyhnete samotě a izolaci, s kterými se často potýkají důchodci, kteří si svůj čas pravidelně neplánují.

5. Investujte do sebe a do toho, co vám dělá radost

Protože máte více času, můžete se konečně začít věnovat vysněnému projektu, který vám dlouhé roky ležel v šuplíku a vždycky jste toužili na něm pracovat.

Pokud se chcete naučit jazyk, hrát divadlo nebo se dozvědět více o vědách, existují speciální kurzy pro seniory. Můžete se také přihlásit na univerzitu třetího věku a potkávat se tak s lidmi stejného věku a s podobnými zájmy.

A pokud vás odjakživa bavilo cestování, důchod bude jedním z nejlepších období k objevování nových míst.

Už vás netlačí čas a můžete tak cestovat v obdobích, kdy nejsou zajímavá místa zavalena turisty a služby jako hotely a letecká doprava bývají levnější. Díky cestování můžete také navázat nová přátelství, zejména pokud jezdíte na skupinové výlety.

Předpokládejme ale, že chcete cestovat sami a všechno si zařídit na vlastní pěst. V takovém případě je důležité, abyste si o destinaci, kam se chystáte, sehnali nějaké obecné informace, jako je obvyklá kvalita ubytování nebo dostupnost spolehlivé zdravotní péče.

6. Předávejte svoje životní zkušenosti

Jedním z nejlepších způsobů, jak se připravit na odchod do důchodu, je začít se více zapojovat do chodu vaší komunity. Věk s sebou přináší moudrost a zkušenost, které nám v dřívějších obdobích života tak často chybí, takže lidem ve svém okolí budete mít hodně co nabídnout.

Dobrovolnická práce pro různé organizace a dobročinné spolky může být skvělým způsobem, jak zůstat aktivní a zapojit se do společenství lidí ve svém okolí. Jednak se můžete o svoje znalosti a zkušenosti podělit s mladými i staršími členy vaší komunity, zároveň se však můžete i něco nového přiučit.

Zkuste popřemýšlet o dobrovolnické práci na místní škole nebo v komunitním centru. A pokud jste pracovali v žádaném oboru, můžete také nabídnout pomocnou ruku těm, kdo v něm začínají, nebo radit drobným podnikatelům a předat jim desítky let nahromaděných zkušeností.

Sdílením svých znalostí a zkušeností pomůžete ostatním a zároveň to může být způsob, jak najít i v důchodu naplnění. Navíc díky tomu i nadále zaměstnáte mozek a zůstanete v kontaktu s dalšími lidmi, což je pro zdravé a spokojené prožití důchodového věku zcela zásadní.

7. Zůstaňte aktivní

Zůstaňte aktivní

V důchodovém věku je nezbytné dopřát si pravidelný pohyb, například prostřednictvím plavání, jógy, pilates, silového tréninku nebo jiné aktivity, která vám vyhovuje.

Pokračující fyzická aktivita představuje jeden z nejlepších způsobů, jak bojovat se ztrátou rovnováhy, která postihuje většinu lidí po 65. roku života. Zároveň doporučujeme chodit i na pravidelné prohlídky ke svému lékaři, abyste toto životní období prožili skutečně co nejkvalitněji.

Příprava na odchod do důchodu nemusí být utrpením. Stačí být proaktivní a podniknout kroky, díky kterým bude přechod z jedné životní fáze do druhé co nejhladší.

Pokud si například přejete nachystat svou domácnost, aby byla přístupnějším místem s méně bariérami, rádi vám doporučíme řešení, které bude vám i vašemu domovu nejlépe vyhovovat.

Pak už opravdu nebudete muset nic jiného než jen užívat si života. Konečně si toho budete moct plánovat jen tolik, kolik v pohodě stíháte, začít si plnit dlouholeté sny, poznávat nová místa i nové lidi a dopřát si zážitky, které vás přesvědčí, že to nejlepší máte teprve před sebou.

Zdroje:

Naděje dožití

Stárnutí a zdraví

Státní důchody v zahraničí

Tři pilíře důchodového systému

Současný český důchodový systém