Nejlepších 5 Míst na Důchod na Světě | Stannah

Nejlepších 5 míst na důchod na světě: kde prožít důchod jako z pohádky

Autor článku Stannah

nejlepsi-mista-duchod

„Důchod: To takhle jednou večer přijdete domů z práce a řeknete: Ahoj zlato, jsem doma. Už napořád.“ 

Americkému producentovi a autorovi komedií Genu Perretovi by možná stálo za to vysvětlit, že dnes už je všechno jinak a lidé si často lámou hlavu, kde na světě prožít důchod jako z pohádky. 

Důchod v cizině je mezi seniory čím dál tím oblíbenější, protože jim umožňuje užívat si naplno svobodu, kterou znovu získali, a (dokonce!) si i plnit staré sny. 

Nejde ale jen o útěk z každodenního shonu. Lákavé je i poznávání nových kultur, objevování nových prostředí a plnohodnotné prožívání života nebo jeho vyšší kvalita. 

Kouzlo důchodu stráveného v zahraničí spočívá v příslibu lepšího života, dobrodružství, smysluplného využití úspor, slunce nad hlavou po celý rok nebo objevování všeho, co nabízejí různá města. 

V našem článku zjistíte, podle čeho si vybrat správné místo na důchod. A navíc se v něm dovíte o spoustě zajímavých možností pro důchodce nebo lidi těsně před důchodem.

Nejlepší místa na důchod na světě: co nesmí chybět v dokonalé destinaci na důchod?

Výběr nejlepšího (a nejvhodnějšího) místa na důchod není totéž jako hledání hotelu, kde strávíte dovolenou. Nejde při něm totiž jen o slunečné pláže a nádherné výhledy. 

Stěhování do ciziny na důchod se může zdát jako báječná věc, ale vyžaduje pečlivé zvažování osobních priorit a možností jejich naplnění v jednotlivých destinacích. 

Je potřeba rozmyslet si následující věci: 

1. Náklady na bydlení

Místa, kde vám úspory na důchod zajistí kvalitní život bez kompromisů, je ideální zařadit na první příčky v seznamu. Pokud chcete žít pohodlně a nepřemýšlet každý den nad tím, jestli jste neutratili moc, vybírejte si země s dostupnými cenami bydlení, které odpovídají stavu vašeho konta.

2. Kvalita a dostupnost zdravotní péče

Snadný přístup ke zdravotní péči je naprosto klíčový, takže vybírejte z destinací, kde jsou k dispozici špičková zdravotnická zařízení, cenově dostupné služby a kde je běžně zajištěná přístupnost.

3. Infrastruktura a vybavení

Schodistove-vytahy-seniory

Přístupnost je zásadní prakticky pro každého, hlavně proto, že naše potřeby v oblasti mobility se s postupujícím věkem mění. Výběr destinace s infrastrukturou pro seniory, jako je přístupná veřejná doprava nebo docházková dostupnost všeho potřebného v blízkém okolí, vám zlepší kvalitu života i úroveň samostatnosti. 

Kromě toho byste měli zvážit, zda je dům, ve kterém budete bydlet, ve vaší zemi nebo v zahraničí, abyste měli vždy úplnou nezávislost a volnost pohybu. 

Jedním ze způsobů, jak si zajistit nezávislost a volný pohyb po domě, je zvážit instalaci řešení mobility, jako jsou schodišťové výtahy. Společnost Stannah vám pomůže vybrat řešení mobility, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Stačí nás kontaktovat a my se postaráme o zbytek.

4. Bezpečnost

Když se rozhodujete, kde strávit důchod, bezpečnost je velké téma. Pocit jistoty a klidu vám nabídnou destinace s nízkou kriminalitou a stabilním politickým prostředím. 

5. Kulturní akce a společenský život 

Možnosti kulturního vyžití a bohatý společenský život jsou pro naplňující životní styl klíčové. Hledejte místa, kde se v umělecké oblasti pořád něco děje. Kde se koná spousta festivalů a místní lidé rádi pořádají akce, které vás vtáhnou a nechají vás poznat místní život. Dokonalý důchod je právě o tomhle. 

6. Podnebí a počasí

Asi nemusíme říkat víc. Sluncem zalité pláže a příznivé klima lákají samy o sobě. Na takhle báječných místech můžete… dělat, co se vám zamane. A bez pochyby i v důchodu. 

Destinace, které nabízejí příjemné počasí po celý rok, jsou samozřejmě hodně oblíbené. Každý má rád něco jiného, ale mírné zimy a teplá léta jsou zaručený evergreen.

7. Byrokracie a osobní požadavky 

Během zvažování, kam bude nejlepší odstěhovat se na důchod, je potřeba myslet i na věci, jako jsou víza, jazyková bariéra a blízkost rodiny i kamarádů. Než se rozhodnete, důkladně prozkoumejte místní poměry a nebojte se vyrazit na předběžnou prohlídku. 

5 nejlepších destinací 

Výběr nejlepších míst na důchod na světě není zrovna jednoduchá věc. Jestli pomýšlíte na důchod v zahraničí, potřebujete informace. 

Není se ale čeho bát. Kryjeme vám záda. Níže najdete seznam vybraných míst, která stojí za úvahu, což potvrzuje i nejnovější statistika 2024 Roční globální důchodový index. V první pětce jsou:

Kostarika leží na pomezí Pacifiku a Karibského moře a je známá svým bohatstvím živočišných i rostlinných druhů, uvolněnou atmosférou, přírodními krásami, na které narazíte na každém kroku, a početnou komunitou cizinců.

Kdekdo považuje Portugalsko za tajný klenot Evropy. Tahle země vás nadchne výhledy na oceán z nekonečných útesů, vynikající zdravotní péčí, moderním vybavením pro běžný život, malebnými městečky, fantastickou kuchyní i tím, že tady vážně nikdo nikam nespěchá.

Mexiko je země, kde se všechno lákavé potkává s vytouženým. Přírodní krásy, pláže, na kterých to žije, přátelská místní kultura a aktivní komunita cizinců i životní styl, co moc nestojí. To všechno dělá z Mexika opravdu žádanou destinaci.

Panama je známá svým přívětivým podnebím, finančně dostupnou zdravotní péčí, nízkými daněmi z nemovitostí i tím, že všude zaplatíte dolarem. Po zásluze jí v našem seznamu náleží čtvrté místo. Důchod si tady užijete bez starostí o peníze, ať už sázíte na život v luxusu nebo máte hlouběji do kapsy.

Bez Španělska by seznam pěti nejlepších zemí na důchod nebyl úplný. Kultura téhle země překypuje životem, přírodní scenérie tu berou dech a zdejší města nikdy nespí, takže si dosytosti užijete středomořské podnebí i aktivní životní styl, který vám ještě zpestří umělecké zážitky, bohatá historie i naprosto úžasná místní kuchyně.

Důchod jako z pohádky

Důchod je pro každého začátek nové životní kapitoly. Proto si jděte za tím, o čem sníte i na čem vám záleží, a najděte si destinaci, která vám nejvíc vyhovuje. Může to být sluncem zalité pobřeží nebo kulturní ráj. Svět vám přece leží u nohou a čeká, až ho objevíte a vychutnáte si všechno, co nabízí. Nebojte se nových příležitostí a začněte si svůj vysněný důchod plánovat už dnes.