Jak Být Šťastní: 3 Tipy Pro Dlouhodobé Štěstí | Stannah

Jak být šťastní? Odhalte tajemství trvalého štěstí

Autor článku Stannah

Odhalte tajemství trvalého štěstí

Little darlin’, it’s been a long, cold, lonely winter

Little darlin’, it feels like years since it’s been here

Here comes the sun, doo-doo-doo-doo

Here comes the sun, and I say

It’s alright

The Beatles

Poznali jste, co je to za písničku? Možná jste si ji i pobrukovali. Jsme si tím skoro jistí. Kultovní píseň „Here Comes the Sun“ z alba Abbey Road od Beatles je z roku 1969 a od té doby nám připomíná, že bez ohledu na okolnosti vychází slunce každý den.

Co si ale počít uprostřed studené, nepřívětivé zimy? Dokážeme být šťastní i v dnešní náročné době? Pojďme se vydat na cestu prostorem a časem a připomenout si, že štěstí se dá dosáhnout vždycky – dokonce i když se kolem nic neděje. Záleží totiž na tom, jak se na věci díváme. 

Jak být šťastní: Tři jednoduché kroky ke štěstí v běžném životě

Smíření se s nestálostí života

V japonské kultuře je tenhle báječný koncept známý jako „mono no aware“ (物の哀れ), což se dá volně přeložit jako „krása odplývání věcí“. Tato japonská filozofie nás nabádá, abychom se zastavili a smířili se s tím, že nic netrvá věčně. 

Všechno je pomíjivé, i krása drobných věcí: roztomilý pohled domácího mazlíčka, paprsek slunce dopadající na židli, tanec plamenů v krbu nebo láskyplný úsměv našich blízkých. V každodenním shonu nám každý takový okamžik dává možnost zažít nefalšované osobní štěstí. 

Proto zpomalte, nadechněte se a podívejte se nad sebe. Pozorujte nebe nad hlavou a vychutnejte si čistou radost, která je jenom vaše.

Bdělá meditace

Pojmy „meditace“ a „bdělost“, známá také jako „mindfulness“, se často požívají i zaměňují. Co ale bdělá meditace vlastně znamená?

Bdělost je schopnost plného vnímání v přítomném okamžiku. Znamená, že věci zvídavě pozorujeme a neposuzujeme je. Bdělá meditace je pak transformační technika, která nám pomáhá zbavit se psychických bloků a upřednostnit to, na čem nám skutečně záleží. Jde při ní hlavně o autentické prožívání v souladu s tím, co nám dělá radost a přináší naplnění.

Neutuchající popularita této techniky částečně vychází z jejích staletých kořenů. Buddhističtí mnichové se během meditací v bdělosti cvičí už přes 2600 let a považují ji za cestu k osvícení.

Že pro všeobecnou oblibu bdělosti existují dobré důvody, potvrzuje i spousta studií. Studie z roku 2011 pozorovala vliv bdělé meditace na změny v hustotě šedé hmoty mozkové a oblastech souvisejících s pamětí, vnímáním sebe sama a kontrolou emocí. Probíhající výzkum se také zabývá jejím potenciálem pro zlepšení nálady.

Bdělost má zkrátka pozitivní dopady a pradávné kořeny, takže neuškodí, když ji také vyzkoušíte. Stačí se jenom nadechnout a počkat si, kam vás dovede.

Memento Mori: život je neustálá změna, smiřte se s tím

„Pamatuj na smrt!“

„Ano, ano, hned si o tom udělám poznámku,“ odpověděl v nezapomenutelné scéně z italského filmu Non Ci Resta Che Piangere Mario (Massimo Troisi) na slavnou připomínku mnicha na náměstí ve Frittole.

Stoičtí filozofové tvrdili, že přijetí smrti jako nevyhnutelné součásti života může zásadně ovlivnit naše návyky. Memento mori je vlastně antický způsob smíření se s vlastní smrtelností.

Abychom pochopili jeho význam, musíme vědět, kdo byl Seneca, stoický filozof, který žil v letech 4 př. n. l. a 65 n. l., a jaké bylo jeho vnímání smrti. V době, kdy žil, byla smrt mnohem častější a hmatatelnější součást života plného válek, nemocí a hladomorů.

V roce 2023 je pro nás taková představa trochu znepokojivá. Kdo by chtěl pořád myslet na smrt?

Síla drobných gest

Ve složitých časech nám zpomalení, sebeuvědomění a drobná gesta pomáhají vést harmoničtější život v dobrém vztahu s ostatními.