Hudba může zvýšit mozkovou aktivitu v jakémkoli věku | Stannah

Podle neurovědy může hudba zvýšit mozkovou aktivitu v jakémkoli věku

U starších osob je stejný počet nových mozkových buněk jako u mladých lidí a hudba vám může pomoci zlepšit aktivitu mozku!

Autor článku Stannah

Průkopnický výzkum doktora Mariana Diamonda prokázal, že naše mozky zůstávají „plastické“ v celém průběhu života; další studie toto tvrzení ještě více podporují, což přispívá k rostoucímu povědomí o tom, že udržování mozku v aktivním stavu pomáhá zpomalovat kognitivní úpadek. Nedávná studie (duben 2018) z „Columbia University“ a z „New York State Psychiatric Institute“ prokázala, že u starších osob se nové mozkové buňky generují ve stejném počtu jako u mladých lidí. Jinými slovy, zdraví starší muži a ženy mají stále schopnost zlepšovat a podporovat svou mozkovou činnost tím, že budou udržovat svou mysl v aktivním a stimulovaném stavu. To je povzbuzující!

„Zjistili jsme, že u starších lidí je schopnost vytvářet tisíce nových neuronů hippokampů z progenitorových buněk stejná jako u mladých lidí“ (…). „Také jsme našli ekvivalentní objemy hippokampu (struktura mozku používaná pro emoce a poznávání) u jakýchkoli věkových skupin.“ Dr. Maura Boldrini

Hudba může stimulovat aktivitu mozku

Pravdou je však také to, že u starších jedinců se v mozkových strukturách vytváří méně nových krevních cév. Proto je stále důležité připomínat, že mírné tělesné cvičení společně s mentálním cvičením je nesmírně důležité v rámci prevence proti poklesu vaskularizace a proti redukci objemu přiváděné krve do mozku. Proto je důležitá schopnost generovat více mozkových buněk a udržet si svou jasnou mysl – je to jen otázka zachování synergie mezi tělem a mozkem. A my dobře víme, že existují velmi jednoduché a zábavné činnosti, kterým se můžete věnovat a které vás dovedou k tomuto výsledku. Proto je dnešní blogový příspěvek věnován tématu hudby a také způsobům posilování aktivity mozku a generování stejného počtu nových mozkových buněk jako u mladých lidí!

Výhody poslechu vaší oblíbené hudby

Pokud hovoříme o stimulaci mozku během procesu stárnutí, některé studie naznačují, že hudba může aktivovat všechny dve hemisféry mozku, což vede k optimalizaci mozkové výkonnosti. Jak příjemné je zjištění, že udržení ostrosti mysli a soustředěnosti může být dosaženo něčím tak příjemným, jako je hra na hudební nástroj nebo poslech oblíbené hudby.

výhody poslechu oblíbené hudby

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Hudba vede k lepšímu soustředění

Nicméně, uprostřed všech rušivých vlivů v dnešním digitálním světě, které vedou k rozptylování, může být velmi náročné udržet si pozornost a relaxaci. Naštěstí existují návyky, které mohou pomáhat zvyšovat schopnost soustředit se. Jedním z nejjednodušších a nejpříjemnějších návyků je prostě častější poslech oblíbené hudby. Důvod, proč vám hudba může pomoci soustředit se a udržet si aktivní mysl, souvisí s tím, že hudba stimuluje neurotransmitery k produkci dopaminu, který přímo ovlivňuje následující aspekty:

  • Nálada
  • Produktivita
  • Výkonnost
  • Tvořivost

Dopamin je známý jako „motivační molekula“ mozku a přímo souvisí se systémem odměňování pomocí radosti. Je to něco, jako když si dáváte svou oblíbenou čokoládu, nebo jako pocit, který dostanete, když vaše oblíbená píseň neočekávaně hraje v rádiu: přináší vám to pocit spokojenosti! Ale také vám to zvýší vaši produktivitu. Výzkum Dr. Lesiuka se zaměřuje na to, jak hudba ovlivňuje výkonnost na pracovišti a jak lidé, kteří poslouchají hudbu, provádějí své úkoly rychleji a přicházejí s lepšími nápady, protože hudba snižuje úroveň stresu; tyto aspekty srovnává s těmi, kteří hudbu neposlouchají;

Hudba může zlepšovat schopnost koncentrace

Osobní preference se jeví jako další důležitá součást schopnosti hudby zlepšovat mozkovou funkci. Poslech hudby, která se vám líbí, vám může zvýšit pozornost, protože aktivuje oblasti mozku, které ovládají vaše emoce. Takže poslech hudby, který vyvolává pozitivní pocity, může vést k vyšší úrovni produktivity. Tato studie však také dospěla k závěru, že starší lidé tráví poslechem hudby méně času. Proto si myslíme, že je důležité, abychom zvýšili povědomí a přiměli vás k tomu, abyste vyhledali své staré nahrávky a abyste se cítili dobře; pak možná potvrdíte, co napsal Platón před více než dvěma tisíci let:

 „Hudba dává duši vesmíru, křídla mysli, let představivosti a život všemu.“

Poslech hudby může pomoci uklidnit bolest

Věděli jste, že poslech vaší oblíbené hudby na cestě do práce nebo v době, kdy jste doma, může znamenat mnohem více než jen zábavné rozptýlení? Tým švédských vědců zjistil, že častý poslech hudby, kterou milujete, pomáhá vyvažovat hladinu kortizolu – stresového hormonu. Hudba může být také velkým ničitelem bolesti, protože vás dokáže rozptýlit a posílit vaše pozitivní emoce. Z tohoto důvodu je poslech hudby spojován se snižováním bolesti a stresu, stejně jako s potenciálem pro zlepšování kontroly příznaků u pacientů s chronickými bolestmi, například u pacientů s fibromyalgií. Toto je spíše starý směr; ve výzkumu jsme se mu široce věnovali; byl zaveden v 50. letech jako „audio-analgezie“. Mechanismy, které jsou základem potenciálního účinku hudby na snižování bolesti, však nebyly dosud zcela vyjasněny, protože stále existují pochybnosti o tom, zda má poslech hudby přímý účinek na uklidnění bolesti, nebo zda jen usnadňuje její zvládání.

Klasická hudba – Mozartův efekt

Zatímco hudba může pomoci zvýšit soustředěnost, její účinnost může záviset na žánru. Výzkum provedený na univerzitě v Helsinkách ukázal, že klasická hudba dokáže zlepšit funkci mozku. Poslech klasické hudby zvyšuje aktivitu neuronů, které se podílejí na sekreci dopaminu, a reguluje neurony zapojené do procesu neurodegenerace. Proto nám může hudba klasických skladatelů, jako například Bacha, Mozarta nebo Beethovena, pomoci správně se zaměřit na zkoušku nebo pracovní projekt. Pro milovníky klasické hudby je to opravdu dobrá zpráva a zdá se, že je pravdivá, bez ohledu na věk. Společná studie Kjótské a Harvardské univerzity ve skutečnosti analyzovala takzvaný „Mozartův efekt“. Studie dospěla k závěru, že u dětí ve věku od 8 do 9 let a u seniorů ve věku 65 a 75 let se oběma těmto věkovým skupinám dařilo lépe, když si poslechli Mozarta než při poslechu nesourodé hudby nebo vůbec žádné hudby. Mozková funkce seniorů se také zlepšila při poslechu klasické hudby, což opět ukázalo, že mozek si uchovává svou plasticitu dokonce i v pozdějším věku.

Hudba pomáhá pacientům s demencí vyvolávat vzpomínky a emoce

Neurolog Oliver Sacks, známý nejlépe díky svému dokumentu „Alive Inside“, říká, že „hudba evokuje emoce a emoce mohou zlepšovat paměť“… Hudba přináší nový pocit života, když nic jiného nemůže.“ Spárováním hudby s každodenními aktivitami mohou pacienti trpící demencí a Alzheimerovou chorobou vyvinout rytmus, který jim pomůže vzpomenout si na dřívější zážitky a v průběhu času zlepší jejich kognitivní schopnosti. Zde je upoutávka k tomuto dokumentárnímu filmu:

 „Hudba se do mozku zapisuje hlouběji než jakákoli jiná lidská zkušenost,“ říká Sacks.

Výhody hudebního výcviku v raném věku Plasticita mozku v pozdějším věku

Studie ze srpna 2012, vedená Dr. Ninou Krausovou, prokázala, že starší dospělé osoby, které v dětství hrály na nějaký hudební nástroj, měly rychlejší mozkovou reakci na zvuk řeči než osoby, které nikdy na hudební nástroj nehrály – tedy i 40 let poté, co přestaly hrát!

Hudební trénink v raném věku je základem pro mozkovou plasticitu v pozdějším životě

Když lidé stárnou, dochází v mozku ke změnám, které ohrožují sluch. Starší dospělé osoby mají obvykle pomalejší reakce na zvuky, které se rychle mění, což může ztěžovat interpretaci řeči. Hudebníci, kteří i nadále hrají na hudební nástroj po celý svůj život, obecně tyto kognitivní poklesy kompenzují. Tato zjištění naznačují, že počáteční hudební trénink má dlouhodobý a pozitivní vliv na to, jak mozek zpracovává zvuky.

Při hraní na hudební nástroj se může zlepšit krevní oběh v mozku

Ve studii provedené v květnu 2014 se zjistilo, že i když se učíte hrát na hudební nástroj jen krátkou dobu, můžete zlepšit krevní oběh v levé hemisféře mozku. Studii realizovali vysokoškolská studentka Amy Sprayová a Dr. G. Meyer z katedry psychologických věd na Univerzitě v Liverpoolu.  Tato studie poskytla dostatečné důkazy o tom, že pokud se učíte hrát na hudební nástroj, zvyšujete si tím výkonnost mozku a posilujete kognitivní funkci v dětském a dospělém věku. A lepší stav nervové soustavy, který se získává během lekcí hry na hudební nástroj v raném věku, přetrvává i do stáří. Hudební trénink udržuje váš mozek v bystrém stavu i ve stáří a může být nedílnou součástí rehabilitačních programů pro všechny starší dospělé osoby, kteří trpí kognitivním úpadkem.

Při hraní na hudební nástroj se může zlepšit krevní oběh v mozku

Hudba a jazyk sdílejí společné cesty v mozku

Mnozí říkají, že hudba je univerzálním jazykem, a některé poznatky naznačují, že oblasti mozku, které jsou odpovědné za hudbu a jazyk, mají společné cesty. V tiskové zprávě doktorka Amy Sprayová tato zjištění vysvětlila:

„Bylo fascinující sledovat, že k podobnostem v signaturách krevního oběhu mohlo docházet po pouhé půl hodině jednoduchého hudebního tréninku. To naznačuje, že korelované vzorce mozku byly výsledkem použití oblastí, o kterých se předpokládá, že se podílejí na zpracování jazyka. Proto můžeme předpokládat, že hudební trénink vede k rychlé změně kognitivních mechanismů využívaných při vnímání hudby a tyto společné mechanismy se obvykle používají pro jazyk.“

Jelikož si lidé nyní více uvědomují nekonečný seznam pozitivních účinků hudby na mysl a tělo, nelze skutečně odepírat mozku to, co si zaslouží!

Zdroje: