Orthopedic shoes and how the right pair can help you stay mobile | Stannah

Ortopedická obuv a jak vám mohou vhodné boty pomoci zůstat mobilní

Ortopedická obuv může výrazně přispět k zachování vaší mobility a uchrání vás od bolesti. Shromáždili jsme veškeré poznatky k této problematice, abyste se mohli správně rozhodnout

Autor článku Stannah

Naše chodidla jsou naší základnou! Nejsou možná tou nejzajímavější částí našeho těla, ale když se s nimi něco stane, bude to mít vliv na to, co vše budeme a nebudeme moci dělat. Znáte to přísloví, že nevíte, co máte, dokud o to nepřijdete? A právě v tomto duchu se nese péče o naše chodidla

Když se o ně nestaráme, můžeme si přivodit závažné obtíže, počínaje kotníky, přes celé nohy až ke kyčlím, krku a celé páteři Zvláště když:

  • Chybí strukturovaná opora mechaniky chodidla
  • Trápí vás: halluxy, artróza pat či jiné obtíže, které probereme později

Ortopedická obuv pro seniory pomáhá seniorům zůstat v pohybu a výrazně přispívá k úlevě od bolesti a pomáhá zabránit pádu Pojďme společně prozkoumat svět ortopedické obuvi.

Obsah:

  • Co se rozumí ortopedickou obuví?
  • K čemu se ortopedická obuv používá
  • Druhy ortopedické obuvi
  • Jak najít vhodný pár
  • Vlastnosti ortopedické obuvi
  • Jak vybrat vhodnou ortopedickou obuv, která bude odpovídat vašim potřebám
  • FAQ’s about orthopedic shoes Často kladené otázky ohledně ortopedické obuvi

Co se rozumí ortopedickou obuví?

Ortopedická obuv byla vyvinuta tak, aby poskytla oporu nebo ulevila od bolesti chodidla, kotníku a nohy

Ortopedickou obuv může potřebovat každý, určitě není jen pro seniory. Ortopedická obuv byla vyvinuta tak, aby poskytla oporu mechanice a struktuře chodidla, kotníku a bérce těm, kteří trpí určitými potížemi s chodidly. Proto pro kohokoliv, bez ohledu na věk, může být nošení ortopedické obuvi přínosné a může jim ulevit od bolesti, poskytnout chodidlu oporu i léčbu.

Senioři často trpí artrózou, halluxy či otoky nohou. K tomu přidejte s věkem narůstající ztrátu rovnováhy, která vede k riziku pádu a máte zaděláno na ztrátu mobility Ortopedická obuv může významně přispět k tomu, že lidé zůstávají déle v pohybu a bez bolestí a rozhodně stojí za to o ní uvažovat, když dosáhnete „křehčího“ věku.

Věděli jste?
Že slovo ortopedický pochází z řeckého slova ortho, což znamená „napravovat“ nebo „správný“, a pedic, což znamená chodidlo. Takže samotné jméno jasně značí, co mají takové boty dělat: napravovat chodidlo!

Ortotické vložky do bot

Ortotické vložky se vkládají do (ortopedických) bot, aby poskytly oporu nebo korekci chodidlu. Ortotické vložky jsou vyrobeny na míru a odpovídají potřebám svého nositele.

Ortotické vložky bývají někdy určeny i pro vkládání do ortopedické obuvi a jsou vyrobeny na míru přímo konkrétní botě. Ortotické vložky však lze z konkrétních bot vyjmout a použít je v jiných botách podobného typu. Výrobce ortotických vložek může zapracovat určité úpravy, aby vložky bylo možné použít do vícero bot. Do jaké míry bude možné poskytnout uživateli variabilitu v souvislosti s množstvím typů obuvi a praktičnosti, záleží na konkrétních potřebách dané osoby.

K čemu se ortopedická obuv používá

Ortopedická obuv se používá k léčbě určitých zdravotních potíží (nohou): halluxy, lymfatické otoky, zborcená klenba a patní ostruha Ortopedická obuv však může být použita také k podpoře správného vývoje a struktuře držení těla a může pomoci změnit způsob chůze tím, že srovná chodidla a kotníky. Tak může pomoci od bolesti a snížit riziko dlouhodobého zranění.

Navíc, ortopedická obuv může pomoci snížit napětí v dolní části zad, kyčlí a kolenou třeba u lidí, kteří trpí artrózou nebo těm, kteří se zotavují po operaci nohou Každý, kdo trpí omezenou hybností, může z ortopedické obuvi profitovat, např. senioři nebo lidé postižení dětskou mozkovou obrnou.

Pokud jde o seniory, ortopedická obuv jim často pomáhá ulevit od bolesti, poskytuje jim větší stabilitu při chůzi, je dobrou prevencí pádu a může jim pomoci zůstat v pohybu.

Souhrnně lze konstatovat, že ortopedická obuv se používá k následujícím účelům:

  • Jako opora a úleva od bolesti
  • Pro lepší polohu chodidla
  • Jako prevence či zastavení deformování chodidla
  • Pro stabilnější chůzi
  • Cíleně k úlevě tlaku v určité oblasti chodidla
  • K narovnání pánve
  • Redukuje torzi dolních končetin a snižuje zatížení kolen
  • Napomáhá ke zlepšení biomechanických funkcí chodidla
Zapojte svá chodidla
Naše chodidla jsou předurčena k chůzi, běhání, skákání, atd. Pokud nepotřebujete ortopedickou obuv, pak z jejího nošení nemůžete profitovat. Pokud ji potřebujete a pokud to váš zdravotní stav umožňuje, je i tak občas nutné zapojit vaše chodidla naplno, bez ortopedických pomůcek. Je-li to možné, choďte občas bosí po pláži. To jde v ortopedické obuvi nebo botách s ortopedickými vložkami jen těžko. Zapojte svá chodidla naplno alespoň na pár minut každý den bez ortopedických pomůcek, pokud je to jen trochu možné. Situaci vždy konzultujte se svým lékařem.

Druhy ortopedické obuvi

Ve světě ortopedických bot rozlišujeme semi-ortopedickou obuv a plně ortopedickou obuv. Rozdíl mezi nimi je v tom, že semi-ortopedické boty byly vyrobeny v továrně jako hotové a jsou uzpůsobeny k nošení ortopedických vložek. Takové boty jsou např. širší, aby se do nich vložky vešly. Plně ortopedická obuv je vyrobena na míru konkrétnímu chodidlu a potřebám svého nositele.

Ortopedický výrobce obuvi vám vyrobí boty přesně na míru nebo uzpůsobí semi-ortopedické boty vašim potřebám. S ohledem na vaše potřeby, resp. specifika vašich chodidel, je třeba se při výběru vhodné obuvi obrátit na profesionály.

Jak najít vhodný pár

Je nezbytné, abyste nosili takové ortopedické boty, které vám maximálně pomohou. Když zvolíte špatně padnoucí ortopedickou obuv, bude pro vás mít jen malý nebo žádný přínos. Nebo v horším případě vám nohu ještě více poškodí. A tomu musíte za každou cenu zabránit.

Když se rozhodnete zakoupit plně ortopedickou obuv, pak se profesionál postará o to, aby vám daný pár dobře padl. Odborník změří vaše chodidla a postará se o to, aby daný pár vyhovoval vašim potřebám. Konec konců účel, ke kterému je ortopedická obuv určená, hraje významnou roli při řešení jejího střihu.

V dnešní době se střih na míru řeší pomocí moderních technologií, často se vytvoří digitální scan chodidla, na základě kterého se vytvoří 3D nebo sádrový model. Tak je možné vytvořit dokonale padnoucí střih. Podle modelu se totiž vyrobí ševcovské kopyto, dle kterého se vyrobí bota přesně pro vás.

Vlastnosti ortopedické obuvi:

Čím se liší ortopedická obuv od běžných bot? V mnohých případech je největším rozdílem to, že plně ortopedické boty jsou vyrobeny na míru vašim nohám a potřebám. (Podobně jako je schodišťová sedačka vyrobená na míru vašemu schodišti).

Následující vlastnosti můžeme najít i u semi-ortopedických bot vyráběných sériově. Pojďme se podívat čím se od obyčejných bot liší a co činí ortopedickou obuv skutečně ortopedickou:

  • Šířka: ortopedická obuv je k dostání v různých šířích: úzká, standardní, široká.
  • Snadné zapínání: zvláště pro ty, kteří trpí sníženou mobilitou či jiným hendikepem, je ortopedická obuv vybavena snadným zapínáním. Např. suchým zipem. Ale existují také nová zjednodušená zapínání na jeden pásek, která jsou určená pro ortopedickou obuv a uživatele se sníženou mobilitou.
  • Bezešvé: svršek boty bývá bezešvý, aby nezpůsoboval odřeniny.
  • Podešev: ortopedická podešev je obvykle dobře polstrovaná a má pevnou podrážku a mezipodešev. Podešev může být vyrobena z kůže a má nadefinované body nárazu, aby mohla absorbovat nárazy při chůzi.
  • Stélka: stélka by měla být pevná a měla by opisovat tvar chodidla, často je opatřena „klínkem“, aby byla pata vyvýšena a byl tak snížen tlak na spodní část chodidla.
  • Podpatek: je důležité, aby byl pevný a poskytoval oporu, aby okraj nohy měl veškerou podporu, kterou potřebuje ke stabilní chůzi.
  • Opatek: polstrovaný opatek zajišťuje, že bota pevně sedí a zajišťuje větší stabilitu.
  • Dostatečně vysoká bota: aby bylo možné vkládat vložky a bylo zde stále dost místa pro komfortní nošení.
  • Vnitřek: vnitřek ortopedické obuvi je ochranné povahy, je z měkkého a hladkého materiálu, který poskytuje noze pohodlí a eliminuje možnost otlaku.
  • Široká špička: poskytuje dostatek místa pro halluxy či zkřížené prsty a tím také potřebnou úlevu a nabízí pohodlný prostor pro volný pohyb prstů.
Věděli jste, že chodidlo nohy je tvořeno 26 kostmi, 33 klouby a více než 100 vazů, šlach a svalů. Můžeme mluvit o konstrukčním zázraku!

Jak vybrat tu nejvhodnější ortopedickou obuv s ohledem na své potřeby.

Odborník (se kterým byste se měli vždy poradit) vyrobí, uzpůsobí a navrhne vám boty, které jsou pro vás nejlepší. Lidé, kteří žijí s výraznými omezeními hybnosti či s následky dětské mozkové obrny obvykle dostanou radu ohledně volby správné obuvi od svého ošetřujícího lékaře.

Pokud trpíte běžnějšími deformativními obtížemi, pak vám následující charakteristika může pomoci najít ideální pár bot.

Halluxy, puchýře a kladívkové prsty: Zde je důležitá především široká špička, protože potřebujete dostatek prostoru, aby vás netlačily prsty. Mají-li prsty dost místa, aby se mohly hýbat, bude bota pro vás určitě pohodlnější. Boty vás nesmí nikde tlačit. O halluxech se můžete dočíst více v našem článku.

Ztráta rovnováhy: vše je o rovnováze a držení těla. Boty s velmi pevnými podpatky zlepší stabilitu a napomohou ke správnému držení těla.

Mozoly a puchýře: dívejte se po pohodlných botách (a ponožkách) s polstrovaným jazykem, které eliminují otlaky na stranách chodidla a na nártu.

Otoky nohou: vyjímatelné vložky mohou ulevit těm, kteří trpí otékáním nohou.

Ploché nohy: vložky na ploché nohy mohou pomoci napravit šmajdání a pomůžou noze získat oporu pomocí klenby. Stabilita středu nohy a polstrování, zabraňující otřesům, mohou být při ploché noze také nápomocné.

Patní ostruha: polstrování pod podpatkem, např. v podobě ortopedické vložky, poskytuje oporu a dobře sedí na noze. Prospěšný může být i lehce zvýšený podpatek.

Plantární fasciiditida: Zde je nezbytná opora klenby, paty a kotníku. K tomu je vhodná silná mezipodešev pro větší pevnost podešve a polstrování ve střední části nohy a pevný opatek.

Často kladené otázky ohledně ortopedické obuvi:

Vybrali jsme některé z nejčastěji kladených otázek v souvislosti s ortopedickou obuví, abychom vám pomohli na vaší cestě ke zdravým nohám.

Jak mám vědět, že potřebuji ortopedickou obuv

Vytvořili jsme seznam nejčastějších potíží, při kterých je ortopedická obuv vhodná. Pokud máte pochybnosti, nebo vaše zdravotní indikace není v seznamu uvedena, obraťte se pro radu na svého lékaře. Opatrnost je vždy na místě a můžete se tak vyhnout pozdějším obtížím.

  • Trpíte bolestmi zad, krku, ramen, kyčlí či kolen? Někdy je příčina bolesti jasná, jindy její původ jasný není. Bolest může souviset s chodidly a vybočením kotníků a kyčlí.
  • Máte problémy s rovnováhou, při chůzi a při stání se cítíte nestabilní a možná dokonce někdy i upadnete? Tyto projevy jsou zpravidla typické pro seniory a je možné, že máte potíže s chodidly, díky čemuž je chůze méně stabilní.
  • Nohy vám otékají nebo vás bolí? Bolest je často indikátorem, že některá část vašeho těla vyžaduje pozornost. Pokud vám otékají nohy po nějaké námaze nebo vás bolí, pak byste se měli obrátit na odbornou pomoc.
  • Trpíte prudkou bolestí v patě a tato bolest je nejintenzivnější hned po probuzení? Tato bolest může značit, že plantární fascie (vaz na spodní straně chodidla) je zanícená a způsobuje tzv. plantární fasciitidu. V takovém případě může být ortopedická obuv nanejvýš prospěšná.
  • Ani podrážky nejsou u bot stejné. Určitě jste si všimli, že některá se ochodí rychleji než jiná. A všimli jste si, že se stélka ochodí rychleji než podrážka? To může naznačovat, že potřebujete ortopedickou obuv. Můžete mít třeba různou délku dolních končetin nebo možná šmajdáte, tj. máte vbočenou nohu.
  • Možná jste si všimli, že kost vlevo od palce začíná vystupovat, často bývá zarudlá. Možná máte nohu v tomto místě otlačenou. To nejspíš naznačuje, že se vám tvoří hallux vulgus. Aby se zabránilo jeho tvorbě, je třeba změnit obuv. Pokud si ovšem nejste jisti, pak svůj problém konzultujte raději s lékařem, ať kroky, které podniknete nejsou kontraproduktivní.

Pomůže vám ortopedická obuv od bolestí zad a kolen?

Nejspíš ano. To však může být s jistotou potvrzeno pouze ortopedem, i když ortopedická obuv od bolestí zad a kolen zpravidla pomůže.

Ortopedická obuv koriguje chodidla a kotníky, a tak ulevuje od bolesti a dlouhodobě zabraňuje riziku zranění. Když dojde ke korekci chodidel a kotníků, chůze získá přirozenější charakter a dojde ke snížení zátěže na strukturu chodidla. Zvláště ortopedické boty s dobrou oporou klenby mohou být velmi nápomocné co se týče zatížení kyčlí, bederní páteře a kolen.

Když se podaří ulevit od nepříjemného tlaku na chodidlech a dojde ke korekci postavení nohy a kotníku, pak dojde k úplné či významné úlevě od bolesti zad, kolen a kyčlí.

Potřebuji ke koupi ortopedické obuvi lékařský předpis?

Ano, pokud chcete, aby bylo pořízení ortopedické obuvi uhrazeno zdravotní pojišťovnou, pak na plně ortopedickou obuv budete potřebovat lékařský předpis. Na semi-ortopedické boty či ortopedické boty, které jsou k dostání v obchodech, předpis nepotřebujete. Ovšem máte-li předpis, mohou i semi-ortopedické boty být hrazeny pojišťovnou (alespoň částečně)

Jak jsme již v tomto článku zmiňovali, otázky zdraví byste měli vždy konzultovat s lékařem. Zdravá chodidla jsou pro váš celkový pocit pohody nezbytná a když se o ně budete dobře starat, může vám to do budoucna ušetřit mnoho potíží.

Kolik stojí ortopedické boty?

Na míru šitá ortopedická obuv či ortopedické vložky jsou velmi drahé. Co se týče na míru šitých ortopedických bot, tak pár může přijít až na cenu cca 12 500 Kč i více. Většinu z této ceny, zpravidla 50 % u jednodušší obuvi a 90 % u středně až velmi složité obuvi, by měla uhradit zdravotní pojišťovna.

Semi-ortopedická obuv či průmyslově vyráběná ortopedická obuv je mnohem levnější a pohybuje se v rozmezí od cca 550 Kč do 3 500 Kč. Záleží na tom, jaké boty hledáte. Pokud potřebujete boty upravit, aby vám na noze lépe seděly a odpovídaly zdravotním potřebám, pak cena může být vyšší. Když si třeba koupíte semi-ortopedické boty s na míru vyrobenými vložkami, pak si můžete být jisti, že cena těchto vložek bude vyšší než cena samotných bot.

Může být ortopedická obuv hrazena ze zdravotního pojištění?

Pokud jde o plně ortopedickou obuv, pak musíte mít doporučení od specialisty, aby mohla být uhrazena ze základního zdravotního pojištění. Zároveň však žádost musí schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny. Co se týče semi-ortopedické obuvi, pak stačí doporučení od praktického lékaře. Mějte na paměti, že však budete muset zaplatit určitou část sami. Pojištění obvykle pokrývá i náklady na druhý pár bot.

Je možné uplatnit odpočet DPH na ortopedickou obuv?

Odpočet DPH je u ortopedické obuvi možné uplatnit pouze tehdy, pokud lze tuto obuv považovat za nezbytnou pro dané podnikání a v případě, že není hrazena (ani částečně) zdravotní pojišťovnou.

Ortopedická obuv vs. obuv pro diabetiky

A co obuv pro diabetiky? Pacienti s diabetem mohou trpět problémy s nedostatečnou cirkulací krve či ztrátě citlivosti nohou. V důsledku toho se může stát, že rány na chodidlech či nohou se mohou hojit jen velmi pomalu, což může způsobovat závažné potíže. Obuv pro diabetiky je ortopedická obuv, která pomáhá ulevit od bolesti a tlaku. Obuv pro diabetiky je rovněž uzpůsobena potřebám diabetiků.

Jak je z článku patrné, ne každý, kdo nosí ortopedickou obuv, je nutně diabetik. Existuje řada jiných obtíží, které vyžadují ortopedickou pomůcku. Trpíme-li diabetem, je velice důležité, aby naše nohy byly pravidelně kontrolovány lékařem, který tak bude mít pod kontrolou všechny obtíže, které by se mohly objevit.

Zůstaňte v pohybu a mějte věci pod kontrolou

Závěrem lze říci, že ortopedická obuv výrazně ulevuje od bolesti a pomáhá udržet lidi aktivní. Zvláště pokud jde o seniory, je smutné, že nechodí ven mnohdy jen proto, že nemohou najít boty, které je netlačí. Je to podobné, jako vlastnit dvoupatrový dům, ale využívat jen spodní patro, protože už nemůžete vyjít do schodů.

Existují přece schodišťové sedačky, ortopedická obuv a jiné mobilní pomůcky, které vám mohou pomoci mít život (i dům) nadále pod kontrolou. Tak jich využijte a šetřete svou energii na to dobré, co život nabízí!

Zdroj:

ScienceDirect – Orthopedic Shoe – Jonathan F. Marsden, in Handbook of Clinical Neurology, 2018
Milton Chiropractic Clinic – Plantar Fasciitis (Heel & Foot pain)
Harvard Health Publishing – Loli, James P, DPM – Do I need orthotics? What kind?
Medical News Today – Cohut, Maria Ph.D. – Why orthopedic shoes may not really be good for our feet
Healthline – Lindberg S, reviewed by Sullivan D, Ph.D., MSN, R.N., CNE, COI. Best Shoes for Plantar Fasciitis: What to Look For and 7 to Consider
The Alignment studio – 7 SIGNS YOU NEED ORTHOTICS
Upright Health – Do orthotics work? What kind of shoes are best?
Royal College of Podiatry – What are Orthotics?

Články, které by vás mohli zajímat:

  • Ztráta rovnováhy
  • Hallux valgus – co to je, jak se o ně starat a jak zabránit jejich vzniku
  • Závratě, vertigo nebo ztráta rovnováhy?