Světový den mrtvice: Budoucnost a uzdravení po mrtvici | Stannah

Světový den mrtvice: Orientace na budoucnost a uzdravení po mrtvici

Společnost Stannah se připojuje k tomuto Světovému dnu mrtvice a hovoří o podpoře pro ty, kteří se z mrtvice zotavují

Autor článku Stannah

Věděli jste:

Mrtvice se může objevit u každého, v každém věku?

Dnes, 29. října, je Světový den mrtvice, takže bychom rádi využili této příležitosti, abychom si promluvili o mrtvici: jejích příčinách, příznacích a léčbě – ale chceme udělat víc než jen to. Chceme se tento rok připojit ke Světové kampani za mrtvici. Kampaň v roce 2018 se soustřeďuje na „podporu“. Podpora pacientů, kteří přežili cévní mozkovou příhodu, a jejich opatrovníků, s cílem umožnit co možná nejlepší kvalitu života po mrtvici.

Světový den mrtvice

Věděli jste:

Mrtvice je hlavní příčinou úmrtí a zdravotního postižení na celém světě?

A kvůli tomu má svůj dopad na všechny. Osoby, které jsou po mrtvicí, jejich rodiny, přátele a komunity. To je důvod, proč je podpora po cévní mozkové příhodě tak důležitá a proč musíme všichni vědět, co lze udělat, abychom pomohli těm, kteří přežili. V letošním roce oslavujeme ty, kteří tvrdě pracují, aby se zotavili z mrtvice – jejich příběhy o boji a konečném úspěchu po návratu zpět.

Ale nejdříve, co je to mrtvice (cévní mozková příhoda)? Jaké jsou různé typy mrtvice? Jak se můžeme mrtvici vyhnout? Co byste měli dělat, pokud si myslíte, že někdo právě utrpěl mozkovou mrtvici? A jak se lidé vlastně z mozkové mrtvice zotavují?

Obsah

  • Fakta o mrtvici
  • Co je to mrtvice?
  • Druhy mrtvice
  • Co je to paměť a proč může mít mozková příhoda negativní dopad na vaši paměť?
  • Věděli jste, že 90% mrtvice je spojeno s 10 riziky, kterým lze předcházet?
  • Co byste měli dělat, pokud někdo právě utrpěl mozkovou mrtvici?
  • Návrat k životu po mrtvici

Fakta o mrtvici

Fakta o mrtvici

Co je to mrtvice?

Mrtvice (také známá jako cerebrovaskulární onemocnění) se může přihodit kdykoli. Stane se to, když se přeruší průtok krve do kterékoli části mozku – mozek nedostává kyslík nebo živiny, které potřebuje, a proto přestane správně fungovat nebo může dokonce začít umírat. Když mozkové buňky umírají, schopnosti řízené touto oblastí mozku jsou ztraceny – záleží na části postiženého mozku, může být postižena paměť nebo kontrola svalů.  Cévní mozková příhoda může nastat kvůli jednomu ze dvou důvodů: když je krevní céva, která vede k mozku, zablokována sraženinou nebo když praskne.

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Druhy mrtvice

Existují dva typy mrtvice způsobené jedinou cévou, které ovlivňují průtok krve do mozku:

1. Ischemická mrtvice – nejčastější typ mrtvice, která tvoří asi 80% případů mrtvice po celém světě.

Ischemická mrtvice (cévní mozková příhoda) je způsobena tím, že tepny vedoucí do mozku se stávají extrémně úzkými nebo blokovanými působením krevních sraženin a zastavují průchod krve do určité části mozku. Krevní sraženina může být vytvořena následujícími příčinami:

  • Tukové depozity (plaky), které se vytvářejí v tepnách
  • Krevní sraženina nebo jiné nečistoty, které se formují mimo mozek (často v srdci), je čerpána v těle a usazuje se v mozkových tepnách, které jsou velmi úzké.

2. Hemoragická mrtvice – Hemoragická mrtvice může mít několik různých příčin, z nichž všechny vedou k úniku nebo roztržení v mozkové cévě. Příčiny:

  1. Nekontrolovaný vysoký krevní tlak (hypertenze)
  2. Překročení dávek antikoagulantů (ředění krve)
  3. Slabé skvrny na stěnách krevních cév (aneuryzma)

I když existují 2 hlavní způsoby, jak může dojít k mrtvici, část mozku, kterou mrtvice ovlivňuje a rozsah postižených mozkových tkání může znamenat pro člověka, který utrpí mrtvici, velmi odlišné věci.

Každá mrtvice je jedinečná, ale mrtvice mají tendenci zasahovat lidi podobným způsobem.

Zde je několik příkladů:

Pravá hemisféra mozku

Stejně jako pravá strana mozku ovládá levou stranu těla, levá strana mozku ovládá pravou stranu těla. Nicméně, zatímco pravá strana mozku je zaměřena na umění a kreativitu, levá strana je více akademická a logická. Levý mozek řídí analytické myšlení, logiku, jazyk, uvažování, psaní, číselné a vědecké myšlení. To znamená, že pokud mrtvice ovlivní levý mozek, mohou účinky zahrnovat následující případy:

  • Paralýza na pravé straně těla
  • Pomalý, opatrný styl chování
  • Řečové a jazykové problémy
  • Ztráta paměti
Mrtvice v mozkovém kmeni

Mozkový kmen je umístěn nad míchou a spojuje míchu s mozkem. Kvůli své životně důležité poloze, spojující mozek se zbytkem těla, může mozková mrtvice v mozkovém kmeni ovlivnit životně důležité funkce, například dýchání a tlukot srdce. V závislosti na závažnosti mrtvice by to mohlo zhoršit řeč a sluch, ale mohlo by se také stát, že pacient zůstane v „zablokovaném“ stavu, ve kterém není obecně schopen mluvit nebo pohybovat částí těla pod krkem.

Mrtvice v mozkové kůře

Mrtvice v mozkové kůře je méně častým typem mrtvice. Může k ní dojít jedním ze dvou způsobů uvedených výše; způsobuje, že část mozkové kůry bude zcela zbavena krve.

Cerebellum (mozková kůra) se nachází za horní částí mozkového kmene (kde se mícha spojuje s mozkem) a je tvořeno dvěma polokoulemi (polovinami). Tato část mozku koriguje motorické pohyby – dobrovolné pohyby:

  • Postoj
  • Rovnováha
  • Koordinace
  • Mluvený projev

Pokud se některá z krevních cév, která zásobuje cerebellum, zablokuje, může dojít k mrtvici. Přesto jsou příznaky této formy mrtvice nespecifické a jsou často ignorovány. Pokud tento stav není léčen, může mozková mrtvice ohrozit život.

Co je to paměť a proč může mít mozková příhoda negativní dopad na vaši paměť?

Co je to paměť?

Existují tři hlavní způsoby, jak mozek zpracovává paměť: kódování, ukládání a obnova.

1 – Kódování

Když máte pocit, že je důležitá nějaká událost, osoba, předmět nebo podnět (a chcete si je zapamatovat, například jméno osoby, se kterou jste se právě potkali), malé chemické, vizuální, sluchové a na aktivitách založené podněty se přeměňují na elektrickou zprávu, která může být přenášena z neuronů.

2 – Ukládání

Vytvořená paměťová informace je pak uložena nebo uchována v mozku, aby se mohla použít později.

3 – Obnova

Po uložení v mozku se později paměťová informace obnovuje (vzpomínáme si), když ji znovu potřebujeme (například když se znovu setkáme se stejnou osobou). Vaše vizuální paměť, sluchový komplex, řečové centrum apod., to vše vyvolává paměťové informace (například jméno osoby).

Různé typy paměti pracují společně, aby pomohly uchovat si veškeré informace a znovu je zopakovat, a to z různých druhů podnětů. Mezi různé typy paměti patří:

  • Verbální: paměť jmen, příběhů a informací o jazycích
  • Vizuální: paměť tvarů, tváří, objektů a směrů
  • Informační: paměť pro informace a dovednosti nebo potíže s učením se novým věcem

Mrtvice může běžně ovlivňovat alespoň jeden typ paměti, jelikož různé typy paměti jsou zakódovány a uloženy v různých částech mozku. To znamená, že jakákoli část vašeho mozku může být ovlivněna mrtvicí; je pravděpodobné, že bude mít nějaký vliv buď na způsob, jak vaše tělo zpracovává podněty, nebo jak jsou ukládány vzpomínky na tyto podněty.

Příznaky ztráty paměti po mrtvici mohou zahrnovat:

  • Zmatek nebo problémy s krátkodobou pamětí
  • Bloudění nebo ztracená orientace na známých místech
  • Problémy při vytváření peněžních transakcí
  • Obtížnost při plnění pokynů

Dobrou zprávou je, že paměť se často zlepšuje časem po mrtvici.

Co je to paměť?

Věděli jste, že 80% mrtvice je spojeno s 10 riziky, kterým lze předcházet?

Ve Světový den mrtvice 2017 byl slogan kampaně:

Jaký je váš důvod pro prevenci proti mrtvici?

Událost byla zaměřena na zvyšování povědomí o malých věcech, které můžeme udělat, abychom zabránili mrtvici. To přimělo lidi, aby mysleli na lidi, kteří by mohli být postiženi, kdyby utrpěli mrtvici. Přemýšlejte. Kdo by to byl pro vás? A které z následujících věcí můžete udělat, abyste zde mohli pro tyto být po celé další roky?

Jedná se o 10 rizikových faktorů mozkové mrtvice – kdyby všichni pracovali na jejich zlepšení, nemuselo by k 90% mozkových příhod vůbec dojít.

  1. Pokud máte vysoký krevní tlak, ujistěte se, že jej máte pod kontrolou
  2. Provádějte mírné cvičení alespoň 5krát týdně
  3. Jezte zdravou a vyváženou stravu (s vysokým obsahem ovoce / zeleniny a nízkým obsahem sodíku)
  4. Snižujte hladinu cholesterolu
  5. Udržujte zdravou hodnotu BMI (nebo poměr pasu k bokům)
  6. Přestaňte kouřit a vyvarujte se pasivního kouření
  7. Snížit množství alkoholu, který pijete (muži: 2 jednotky denně, ženy: 1 jednotka / denně)
  8. Detekujte fibrilaci síní a zajistěte její léčbu
  9. Snižujte riziko vzniku cukrovky
  10. Získávejte další informace o mrtvici (už to děláte teď!)

Věděli jste, že 80% mrtvice je spojeno s 10 riziky, kterým lze předcházet?

Co byste měli dělat, pokud někdo právě utrpěl mozkovou mrtvici

Když má někdo mozkovou příhodu, počítá se každá vteřina, takže rozpoznání příznaků může znamenat obrovský rozdíl a dokonce i zachránit život člověka.

Příznaky mrtvice se objevují velmi náhle – člověk může být v pohodě jednu minutu a další minutu něco není správně. Pokud se setkáte s některým z těchto příznaků, okamžitě zavolejte tísňovou službu:

  1. Náhlé znecitlivění nebo slabost obličeje, paže nebo nohy, zejména na jedné straně těla – můžete si to ověřit tím, že dotyčného člověka požádáte, aby se usmál nebo zvedl obě ruce. Pokud jedna strana úst klesá dolů, nebo jedna paže padá dolů, zavolejte záchrannou službu.
  2. Náhlá zmatenost, potíže s mluvením nebo porozuměním – zní řeč postižené osoby neuspokojivě?
  3. Náhlé potíže při pohledu do jednoho oka nebo do obou očí
  4. Náhlé problémy s chůzí, závratě, ztráta rovnováhy nebo koordinace

Co byste měli dělat, pokud někdo právě utrpěl mozkovou mrtvici

Zavolejte o pomoc, i když příznaky zmizí po několika vteřinách – mohou to být mini-mrtvice, které tak i tak vyžadují lékařskou pomoc. Trvá několik minut, než mozkové buňky začnou umírat, takže čím rychleji jednáte, tím větší šance existuje pro zotavení.

Pokud si myslíte, že někdo právě utrpěl mozkovou mrtvici:

UDĚLEJTE

  • Zavolejte pohotovostní službu
  • Poznamenejte si, kdy jste poprvé viděli příznaky

NEDĚLEJTE

  • Nenechávejte postiženého člověka odejít spát do postele
  • Nepodávejte mu jídlo, nápoje nebo léky
  • Nenechávejte jej řídit samého na cest do nemocnice

Zpět po mrtvici

Když člověk utrpí mrtvici, budou potřebovat akutní péči, která se odehrává v nemocnici. Za prvé, musí být určen typ mrtvice a pak může začít léčba.

Rehabilitace

Jakmile projdou účinky mrtvice, je rehabilitace obvykle dalším stupněm procesu zotavení po mrtvici. Způsob rehabilitace bude hodně záležet na pacientovi, jelikož cesta k oživení bude záviset na účincích mrtvice – může to být v nemocnici, ve specializovaném zařízení, v ambulantní péči nebo dokonce doma. Pacienti se budou muset znovu naučit, jak dělat určité věci nebo změnit způsob, jakým fungují, aby kompenzovali změny způsobené mrtvicí. Způsob, jakým mrtvice ovlivňuje pacienta, určí typy terapie, které pacient potřebuje, a množství práce, kterou potřebuje, aby získal zpět svou nezávislost.

Cílem většiny, kteří přežili cévní mozkovou příhodu, je získat co možná největší nezávislost, což je obvykle prováděno následovně:

  • zlepšování mobility
  • posilování motorických dovedností
  • práce s pamětí a řešení problémů
  • práce na komunikačních dovednostech prostřednictvím řečové terapie

Přeživší pacienti po mrtvici by si měli stanovit dosažitelné cíle. Měli by začít s jednoduchými věcmi, přičemž je nutné postupovat krok za krokem. Zaměřte se na samostatnou péči – koupání, oblékání. Pacienti by měli okamžitě začít používat postižené končetiny, budovat svou sílu a snažit se co nejdříve získat zpět funkci pohybu. A pak stavět na větších věcech – přemýšlet o budoucnosti, o tom, zda se chtějí vrátit do práce? Jaké jsou menší kroky, na které se mohou zaměřit, aby jim pomohly dosáhnout svých cílů?

Zpět po mrtvici

Americká asociace pro výzkum mrtvice dala dohromady spoustu užitečných informací o přeživších, včetně těchto tipů:

  • Nezastavujte se
  • Dávejte si úkoly
  • Trvale cvičte
  • Udělejte si čas pro sebe
  • Buďte se sebou trpěliví
  • Připojte se ke skupinám pro podporu pacientům po mrtvici

Existuje také pomoc pro přeživší, o které sami nevědí. Příklady:

Byly také shromážděny inspirativní příběhy od přeživších po mrtvici, které rozhodně stojí za to si přečíst. Hledání lidí, kteří prošli podobnými situacemi, nám dává naději na budoucnost a komunitu, s níž se můžeme identifikovat. Podívejte se na příběhy zde.

Podpora poskytovatelů péče a blízkých osob

Mrtvice mohou vést k neuvěřitelné izolaci. Problémy s pohybovou schopností mohou zabránit tomu, aby se lidé, kteří přežili mrtvici, dostali ven z domu; a jestliže byly postiženy mrtvicí jejich komunikační dovednosti, může být pro pacienty extrémně frustrující komunikovat s okolím.

Pokud jste opatrovníkem nebo někdo z vašich blízkých nedávno utrpěl mrtvici, je nejlepší, co můžete pro ně udělat, být s nimi. Léčbou této izolace je přítomnost dalších lidí; a ačkoli může být cesta k nápravě velmi dlouhá, ulehčíte pacientům jejich břemeno, pokud budete stát při nich. Pro pacienty, kteří přežili cévní mozkovou příhodu, je sociální podpora stejně důležitá jako fyzická terapie; a to proto, aby mohli zahájit proces svého emocionálního zotavení.

Z tohoto důvodu jsou skupiny pro podporu pacientů trpících mrtvicí extrémně důležité. Přestože jsou účinky mrtvice vždy jiné, emoční cesta mnoha přeživších pacientů je podobná. Problémy a frustrace jsou sdíleny, což znamená podporu od lidí, kteří procházejí stejnými problémy. Dobrá skupina pro podporu osob s mrtvicí také propaguje postoj spojený se samostatností. Podpora, povzbuzení a vědomí, že jste stále sami sebou a stále můžete fungovat jako součást společnosti, mohou znamenat v procesu obnovy neuvěřitelný rozdíl. Pozitivní postoj, i s tváří plné protivenství, je klíčem jak pro emocionální, tak pro fyzické uzdravení.

Ve společnosti Stannah se setkáváme s řadou zákazníků, kteří se potýkají se všemi druhy stavů, které ovlivňují jejich mobilitu a schopnost samostatnosti v péči o vlastní životy. Podle našich zkušeností s našimi zákazníky přežívající osoby po cévní mozkové příhodě často trpí obtížemi při chůzi po schodišti nahoru a dolů, protože paralýza na jedné straně těla je často jedním z účinků mrtvice. Po mrtvici se mohou objevit příznaky jako například svalová slabost, paralýza a únava, a to dočasné nebo trvalé, v závislosti na způsobu, jakým mrtvice postihla vašeho blízkého; ale v obou případech nemůže být schopen ovládat jednu část těla, takže se může objevovat pocit nervozity a nejistoty, pokud jde o zvládání schodiště. Rehabilitace je samozřejmě klíčovým prvkem cesty k obnově zdravotního stavu, ale stále častěji se při svém zotavování naši blízcí nakonec ocitnou v nebezpečí, když se pokoušejí dostat se nahoru a dolů po schodech, což může vést k pádům a dalším zraněním. Schodišťový výtah může být řešením pro zajištění bezpečného pohybu v domácnosti; současně vám toto řešení zmírní obavy o pády vašich blízkých na schodišti. Více informací o našem sortimentu schodišťových výtahů naleznete zde.

Další texty:

American Stroke Association

World Stroke Organization

World Stroke Day 2018

The Brain Made Simple