Zlepšování pohyblivosti: 12 snadných tipů, jak seniorům udržet se aktivní - Stannah Blog

Zlepšování pohyblivosti: 12 snadných tipů, jak seniorům udržet se aktivní

Zůstaňte aktivní a zdraví a dokážete se vyrovnat s účinky stárnutí.

Autor článku Stannah

Zlepšování pohyblivosti: 12 snadných tipů, jak seniorům pomoci udržet se aktivní

Jak stárneme, je běžné, že se díky snížené pohyblivosti stávají činnosti, jako je nakupování, uklízení a dokonce i samotná chůze čím dál obtížnější. To může být dost frustrující, někdy to může vést až k pocitu beznaděje. Tento pocit je ještě silnější v domovech, které mají více pater, protože schody je čím dál náročnější zdolat.  Schodišťové sedačky Stannah jsou navrženy tak, aby vám zlepšily pohyblivost a pomohly s bezpečnějším pohybem u vás doma.

Pro všechny, kteří už schodišťové sedačky mají nebo zvažují nákup některého z výrobků Stannah, vydal Medical Island pár dalších rad, jak čelit stárnutí a snížené pohyblivosti.

  1. Rozhodněte se zůstat aktivní – Je nezbytné, abyste se stále pohybovali a udržovali své tělo aktivní. Čím aktivnější jste, tím méně je pravděpodobné, že ztratíte pohyblivost.
  2. Cvičte, abyste se udrželi fit – Čím jste starší, tím zásadnější úlohu bude mít cvičení pro zdravý a pohyblivý životní styl. Nemusíte to přehánět. Pár lehkých cvičení (např. procházka po okolí) za týden vám pomůže si vybudovat fyzičku a udržovat tělo pružné.
  3. Soustřeďte se na rovnováhu – Pohyblivost vyžaduje rovnováhu. Je důležité se zvláště soustředit na nalezení rovnováhy a její zlepšování.
  4. Využijte výhod chodicích pomůcek – Neostýchejte se používat chodicí pomůcky či pomůcky pro invalidy, jako jsou hůl či chodítko. Tyto pomůcky byly navrženy proto, abyste mohli zůstat v pohybu nezávislí.
  5. Proveďte ve svém životním prostoru příslušné změny – Když si uvnitř či vně domu přidáte zábradlí nebo rampy u vchodu, snížíte si tím tělesnou zátěž a riziko zranění. 
  6. Vyhecujte se – Jak již jsme zmínili výše, setrvalá aktivita je klíčovým faktorem zlepšování pohyblivosti. Jedním z možných způsobů, jak toho dosáhnout, je dělat drobné práce doma sám či sama raději než si na to někoho najmout.
  7. Noste pohodlné boty správné velikosti – Levná obuv bez vhodné podrážky může brzdit pohyb i těch nejaktivnějších lidí. Investice do páru kvalitní obuvi, která dobře padne, může hrát klíčovou roli ve zvýšení vaší pohyblivosti.
  8. Jezte zdravě – Snížená míra energie je přirozenou součástí stárnutí. Zdravá strava vám může pomoci tento úbytek vyrovnat a zůstat aktivní. 
  9. Soustřeďte se na předcházení pádům – Dělejte, cokoliv je ve vašich silách, abyste se vyhnuli pádu. Odstraňte ze svého domova nepořádek a naplánujte si pro přesun z místa na místo časovou rezervu. Nehody znamenají zranění a zranění snižují pohyblivost.
  10. Pečujte o svůj zrak – Choďte na prohlídky zraku a mějte brýle vždy přiměřené aktuálnímu stavu zraku. Jezte potraviny, které pomáhají udržet dobrý zrak (např. mrkev, vejce a mandle). Dobrý zrak vás ochrání před pády a dalšími nehodami, které vám mohou snížit pohyblivost.
  11. Buďte si vědomi vlastních možností – Neriskujte svou pohyblivost kvůli činnostem, se kterými nemáte zkušenost. Pokud cvičíte, začínejte pomalu, dokud se necítíte v pohodě a dokud neporozumíte tomu, jak vaše tělo reaguje. Neúčastněte se aktivit, které vám lékař nepovolil.

 

Pamatujte, že věk je jenom číslo. – Nezdržujte se činnosti jen proto, že jste starší. Stárnutí vás automaticky nepřipravuje o vaše schopnosti. Nenechte věk ovlivňovat vaši mysl. Zůstaňte aktivní a zdraví a dokážete se vyrovnat s účinky stárnutí.