Možnosti Bydlení pro Seniory: Které je Nejlepší? | Stannah

Možnosti bydlení pro seniory: Z čeho vybírat a jak se rozhodnout

Autor článku Stannah

moznosti-bydleni-seniori

Pro někoho je nejlepší zůstat v domě, kde už nějakou dobu bydlí. Jiní zase ocení domov pro seniory nebo sdílené bydlení.

Je ale jisté, že místo, kde žijeme, zásadně ovlivňuje náš pocit, že jsme opravdu „doma“. Proto je důležité vědět, jaké možnosti máte na výběr.

V následujícím článku se podíváme na možnosti bydlení pro seniory a prozkoumáme, jak by šly sladit s vaším životním stylem a potřebami.

Ať už jste senior, který hledá ideální místo pro další životní kapitolu, nebo příbuzný, který pomáhá s rozhodováním, určitě vám dokážeme poradit. Pojďme na to.

1. Úpravy v domácnosti

Během zkoumání možností bydlení pro seniory je zásadní zvážit, jestli se váš domov dá lépe přizpůsobit potřebám osob vyššího věku.

Úpravy v domácnosti můžou být praktické a vhodné, když chcete zůstat tam, kde to dobře znáte.

Pokud vám dělá potíže například bezpečná chůze po schodech, můžete si vybrat z různých řešení mobility, která vám pomůžou pohybovat se po schodech bez obav.

Schodišťové výtahy stojí jako řešení mobility za zvážení proto, že vám umožní dostat se hladce do všech pater v domě. Navíc se dají přizpůsobit každému schodišti a jejich montáž je rychlá, takže nevyžadují velké stavební úpravy.
Schodistove-vytahy-seniory

Pokud vám záleží na větším pohodlí a bezpečnosti, můžete také zvážit:

  • jasnější osvětlení,
  • výměnu kluzkých koberců za protiskluzové,
  • odstranění nábytku, který vám překáží v průchodu úzkými místy,
  • překonání architektonických bariér u vstupů z ulice pomocí řešení mobility, jako jsou nájezdové rampy a schodišťové plošiny

2. Bydlení v nezávislých komunitách a domech s pečovatelskou službou

Nezávislé komunity jsou zpravidla určené pro osoby starší 55 let. Domy s pečovatelskou službou jsou přizpůsobené vašim pohybovým potřebám, překážek v přístupu v nich je co nejméně a umožňují i náročnější aktivity, jako je zahrádkaření.

3. Vesničky

Jednou z možností bydlení pro seniory jsou i tzv. „vesničky“. Vedle bydlení ve vlastním mají obyvatelé těchto míst možnost využít speciální programy a služby, jako je doprava a pomoc s nákupem potravin nebo domácími pracemi.

Ve vesničkách navíc žijí lidé různého věku a do aktivit se v nich může zapojit celá komunita, což obyvatele sbližuje a přispívá k jejich pohodovému soužití.

4. Domácí péče

Pokud jsou pro vás některé domácí práce příliš obtížné, můžete se obrátit na poskytovatele pomoci v domácnosti. Tyto služby zahrnují různé druhy pomoci od přípravy jídel přes úklid domu nebo pomoc s každodenní hygienou až po praní prádla.

5. Domovy pro seniory

Domovy pro seniory zajišťují ubytování a péči o starší osoby, které se o sebe z různých důvodů už nepostarají.

Služby jsou v těchto domovech k dispozici nepřetržitě a zahrnují ubytování, stravování, zdravotní péči, ošetřovatelskou péči a rekreační aktivity. Cílem je vytvořit pro obyvatele bezpečné prostředí, kde se budou cítit dobře.

6. Sdílené bydlení

moznosti-bydleni-seniory

Model sdíleného bydlení se poprvé prosadil v 70. letech minulého století v Dánsku a dnes v těchto komunitách žije asi 8 % obyvatel. Lidé tu nejsou jen sousedé, ale sdílejí společné prostory, jako jsou kuchyně nebo společenské místnosti.

Služby využívají za poplatek, který vybírá sdružení obyvatel. Žijí samostatně, ale mají koho požádat o pomoc a těší se ze společnosti ostatních.

Co je potřeba zvážit, když hledáte nejlepší variantu bydlení pro seniory

Výběr nejlepšího bydlení pro seniory nemusí být zbytečně složitý. Pokud plánujete co nejvíc dopředu, můžete si jednotlivé kroky dobře připravit, což vám dodá jistotu. Doporučujeme vám zvážit hlavně věci popsané dále v článku.

Umístění a vzdálenost od nejdůležitějších služeb

Snadná dostupnost zboží a služeb je klíčová v každé fázi našeho života. Samoobsluha nebo lékárna pár kroků od domova je velká výhoda.

Pokud žijete trochu dál od civilizace, zvažte, jak rychle se někam dostanete, a vezměte si kontakt na někoho, kdo vám může přijít na pomoc v případě nouze.

Státní podpora a příspěvky na bydlení pro seniory

Rozhodující vliv na zajištění bezpečného a vhodného bydlení pro všechny občany mají státní orgány.

Právě ty nabízejí například dotace na zajištění bezbariérového přístupu, které umožňují financovat stavební úpravy, jako je instalace nájezdových ramp, zábradlí a schodišťových plošin nebo výtahů. Státní příspěvek se často dá získat i z programů na podporu přístupného bydlení zaměřených přímo na seniory.

Poskytnutí dotace je obvykle podmíněno splněním řady požadavků, například prokázáním stupně zdravotního postižení.

Existují i programy na podporu přístupu k obecnímu bydlení nebo pronájmům za speciálních podmínek.

Budoucnost začíná doma

Každá varianta bydlení má své výhody i nevýhody, ale nejdůležitější je najít řešení, které nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a očekávání.

Stannah nabízí široký výběr řešení mobility navržených tak, abyste mohli zůstat doma a žít samostatně.

Kontaktujte nás a naši odborníci na mobilitu vám rádi pomůžou vybrat řešení přesně podle vašich potřeb. Život v bezpečí a pohodlí domova vašeho srdce, nebyl nikdy jednodušší.