Pohyb Znamená Nezávislost. Jak Získat Příspěvek na Mobilitu | Stannah

Pohyb znamená nezávislost. Jak získat pravidelný příspěvek na mobilitu od státu

Autor článku Stannah

Příspěvek na mobilitu | Stannah

Mobilita je základem nezávislého a kvalitního života. Schopnost pohybovat se bez větších zábran ať už v domácím nebo vnějším prostředí, je předpokladem pro aktivní stárnutí. Pokud váš zdravotní stav vyžaduje pravidelné využívání placené dopravy, můžete si zažádat o příspěvek na mobilitu.

Příspěvek na mobilitu a jeho výše

Příspěvek na mobilitu je opakující se nároková dávka, která se vyplácí osobě se zdravotním postižením jako kompenzace nákladů na zajištění nutné dopravy. Jedná se o pravidelné cesty k lékaři, na úřady nebo na nákupy. Dopravovat se můžete sami nebo za pomoci jiné osoby.

Výše příspěvku je 900 Kč za kalendářní měsíc. Tato částka je fixní a nestanovuje se v závislosti na míře postižení, ani s ohledem na věk žadatele. Konkrétní omezení hybnosti je nicméně důležité pro posouzení žádosti o příspěvek. Především pak omezení pohybového aparátu, zejména dolních končetin.

Na vyšší příspěvek mají nárok pouze ty osoby, které po dobu celého kalendářního měsíce dlouhodobě využívají pro domácí léčbu zařízení na inhalaci kyslíku nebo plicní umělou ventilaci. Pokud tuto skutečnost prokážete potvrzením zdravotní pojišťovny, bude vám vyplácen příspěvek ve výši 2 900 Kč.

Podmínky pro získání příspěvku

Nárok na příspěvek na mobilitu máte v případě, že jste osoba starší jednoho roku a splňujete následující kritéria:

  • Nezvládáte základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace
  • Máte nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením (ZTP nebo ZTP/P)
  • Opakovaně se za úhradu dopravujete nebo jste dopravováni
  • Nebydlíte v domově pro seniory nebo jiném zdravotnickém zařízení ústavní péče

Kromě opakovaného využívání dopravního prostředku za úhrad, musí být všechny ostatní podmínky splněny po celý kalendářní měsíc. Opakované používání placeného způsobu dopravy je nutné doložit a prokázat čestným prohlášením.

Ve zvláštních případech lze příspěvek na mobilitu přiznat i osobě, která využívá pobytové sociální služby. Žadatel ale musí splňovat všechny ostatní zákonné podmínky. Pravidelné využívání dopravy pak není třeba dokládat formou čestného prohlášení, ale je nutné ho věrohodně prokázat.

Nárok na výplatu příspěvku na mobilitu zaniká v případě, že je žadatel v průběhu daného kalendářního měsíce hospitalizován ve zdravotnickém zařízení.

Kdo má nárok na příspěvek

Pokud dojde ke splnění výše uvedených podmínek, může si žádost o příspěvek podat:

  • Osoba, která je hlášena nebo má trvalý pobyt na území ČR
  • Osoba, které byl udělen azyl
  • Cizinec bez trvalého pobytu na území ČR, kterému nárok na příspěvek zaručuje mezinárodní smlouva
  • Občan členského státu EU, který je hlášen na území ČR k pobytu po dobu delší než 3 měsíce
  • Cizinec s povolením k trvalému pobytu v EU, který je hlášen k dlouhodobému pobytu a má bydliště na území ČR

Jak získat příspěvek na mobilitu

Žádost o příspěvek na mobilitu vyřizuje Úřad práce ČR. Nejprve ale musíte mít kladně vyřízenou žádost o vydání průkazu pro osobu se zdravotním postižením. Na průkaz OZP má nárok osoba starší jednoho roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením. Takový stav musí být dlouhodobý a podstatně omezovat schopnost vaší pohyblivosti a orientace.

Žádost o přiznání průkazu podáváte také na příslušném Úřadu práce. Kromě vyplněného formuláře je potřeba doložit posudek o zdravotním stavu. Ten vydává posudkový lékař ČSSZ na základě lékařských zpráv ošetřujících lékařů. Důkladně si proto ověřte, že má váš praktický lékař u sebe všechny zprávy, související s vaším zdravotním postižením.

Na posouzení a vyřízení žádosti má Úřad práce zákonnou lhůtu 30 dnů. Samotný průkaz OZP je platný 5 nebo 10 let, a to bez ohledu na případné snížení stupně vaší invalidity. Po uplynutí doby platnosti musíte stejnou cestou zažádat o průkaz nový, a to ideálně tři měsíce předem.

Vyplácení příspěvku

žádost o průkaz OZP | Stannah

Samotný příspěvek se začne vyplácet nejdříve od počátku kalendářního měsíce, ve kterém byla žádost podána. Příspěvek je možné přiznat už ode dne podání žádosti, takže ho lze vyplácet i zpětně, a to do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za který vám částka náleží.

Standardně se příspěvek vyplácí měsíčně a lze si zvolit platbu na účet, složenkou nebo v hotovosti. Pravidelnou dávku je možné vyplácet také jako jednu společnou splátku vždy za 3 kalendářní měsíce najednou. Do zahraničí se příspěvek na péči nevyplácí.

Příspěvek na mobilitu nejsou peníze na auto

Mobilita v názvu příspěvku může vést k domněnce, že jde o žádost osoby se zdravotním postižením o příspěvek na automobil. Motorové vozidlo je ale klasifikováno jako speciální pomůcka a žádost o příspěvek proto spadá pod tzv. příspěvek na zvláštní pomůcku.

Nárok na příspěvek na automobil má osoba s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí. Další podmínkou je věk minimálně 3 roky a prokazatelná potřeba opakované dopravy. Výše příspěvku na auto je kromě dalšího závislá na vašem příjmu a pohybuje se od 100 do 200 tisíc korun.

Zvláštní pomůckou může být i jakékoliv další vybavení či zařízení, které žadateli usnadňují mobilitu a umožňují mu bezproblémový pohyb v rámci bytu či domu. Patří sem například schodišťová sedačka nebo výtah, stropní zvedací systém nebo speciální vybavení kuchyně a koupelny.

Pečujeme, protože víme, že pohyb je důležitý

Schopnost samostatného pohybu ovlivňuje způsob, jakým senioři a lidé s handicapem prožívají svůj život. Může to být pasivní dožívání spojené s nemocemi, depresemi a samotou, ale také období vyplněné aktivitami, které přinášejí radost ze života a osobní uspokojení.

Pomůckou, která pomůže výrazně zlepšit kvalitu života a přispět ke svobodě pohybu, je určitě schodišťová sedačka. Jde o praktické řešení, které elegantně splyne s vybavením vašeho bytu či domu. Stannah nabízí široký výběr sedaček české výroby, přesně na míru vašim potřebám. Chytrá investice, která nevyžaduje zásadní stavební úpravy. Proč tedy nejít mobilitě naproti? Řešení je opravdu snadné.