Tajný deník Hendrika Groena, muže ve věku 83¼ roku | Stannah

Tajný deník Hendrika Groena, muže ve věku 83¼ roku, který si podmanil naše srdce!

Nejvíce diskutované skutečnosti o 83¼-letém muži, který vzal svět útokem! Společnost Stannah vás zve na návštěvu k Hendriku Groenovi.

Autor článku Stannah

„Tajný deník Hendrika Groena, 83¼-letého muže“. Tento jedinečný deník není populární pouze a jen ve své vlasti, v Nizozemsku! Práva na překlady této oceňované knihy byla prodána do více než 35 zemí! Kniha je na seznamu mezinárodních bestsellerů; postupně se podle jejích motivů objevila divadelní hra, stejně jako televizní seriál pro holandskou televizi.

Sám Hendrik říká ve svém deníku:

„Stáří je módní“. “Old is fashionable”. A našel tak cestu do srdcí tisíců lidí po celém světě. Ve společnosti Stannah jsme si také oblíbili půvab Hendrikova stylu a veselé, někdy i velmi smutné, pasáže o jeho životě v pečovatelském domově v severním Amsterdamu.

Ve společnosti Stannah jsme si přečetli různé cover verze knihy a chtěli bychom se s vámi podělit o naše dojmy.

Hendrik Groen je okouzlující starší muž ve věku 83¼ let, který tráví své poslední roky v pečovatelském domově v severním Amsterdamu. Náš nepravděpodobný hrdina okamžitě naznačuje, že se mu starší lidé příliš nelíbí. Ve snaze učinit věci zajímavějšími se začátkem roku 2013 rozhodl psát deník o „zázračných“ aspektech stáří, a to s tím úmyslem, že chtěl dát tento deník číst svému nejlepšímu příteli na svém pohřbu. Hendrikův deník je napsán tak, že to vypadá, jako bychom četli dopis svého starého drahého přítele. Budete okamžitě inspirováni jeho jemností, ale také jeho smyslem pro amsterdamský humor: lehce temný a trochu provokativní. Jeho přívětivost a inteligence jdou spolu, ruku v ruce.

Jeho deník nabízí sbírku veselých, dojemných a moudrých slov; vše je protkáno jistou dávkou sebeironie.

„Život zde zahrnuje dvě slova, Nikdy nebo Vždy“

Dalo by se říci, že se jedná o fiktivní autobiografickou knihu napsanou „autorem“ deníku, naším drahým Henrym Greenem. Kniha nás přenáší do života Hendrika, kde strávíme jeden rok v amsterdamském pečovatelském domově. Každý den píše o tom, co se děje, a hlavně o tom, co se neděje.Společnost Stannah je inspirována Hendrikem Groenem

Deník vypráví příběh o tom, jak Hendrik hledá věci, pro které stále stojí za to žít. Společně se svým nejlepším přítelem Evertem, nejmladším obyvatelem pečovatelského domu Eefje, a s dalšími 3 kamarády / spolubydlícími založí klub Old-But-Not-Dead (Staří-ale-ještě-ne-mrtví). Hlavní myšlenkou klubu je to, že každý člen příležitostně zorganizuje výlet, pro zábavu ostatních členů klubu a proto, aby učinil jejich život zajímavějším; nelze přece jen sedět a čekat „za pelargóniemi“, což od nich správci domova více či méně očekávají.

Je skutečně potěšující číst Hendrikovy zprávy o jejich výletech; kniha nutí čtenáře (a snad i mladší čtenáře) přemýšlet a přitom se také bavit. S trochou dobré vůle, malou pomocí a několika dobrými přáteli je v životě ještě hodně věcí, na které se můžeme těšit. Dokonce i tehdy, když nám je 80 let.

Nepřeberné množství emocí pro mladé i staré.

Kniha mapuje celou škálu různých témat, od nejjednodušších aspektů života až po někdy velmi smutné a nevyhnutelné faktory, které s sebou přináší stáří, například demenci a změny, kterými naše tělo a mysl procházejí, když zestárneme. Určitě to není tak černé! Ve skutečnosti jsou Hendrik a zbývající členové Klubu velmi opuštění a šediví starci! Jak popisuje Hendrik ve své knize, nejlepší přítel Evert by rád viděl na fasádě pečovatelského domu nápis „Otravování a obtěžování se zakazuje“.

„Je zde 80-letý muž, který zdolal Mount Everest, zatímco já měl problémy s obrubníky“

Není divu, že tato kniha byla tak úspěšná a stále patří na seznamy mezinárodních bestsellerů. Hendrik přivádí čtenáře do světa, se kterým jsme všichni byli v kontaktu s ohledem na jeden aspekt našeho života; ať už s našimi prarodiči, rodiči, tetami, strýci nebo sousedy, staroba je stále přítomná kolem nás, je to nevyhnutelný aspekt života (nebo alespoň by to tak mělo být). Při čtení narazíte na pasáže s problémy, se kterými se setkávají starší lidé, ale které nezažije nikdo, kdo je mladší 65 let. Náš Hendrik se více či méně úspěšně snaží vidět sklenici napůl plnou, což někdy vede k opravdu veselým chvilkám. Je to rozkošné; jsme ponížení nesmírností lidského života.

Hendrik píše o všech možných věcech; například o tom, co se děje v pečovatelském domě za normálního dne, o významu svého klubu, výletech a o managementu pečovatelského domu, což někdy opravdu zanechává hodně dojmů. Píše se zde však také o intimních a smutných okamžicích jeho života a o tom, s čím se dnes musí potýkat.

Kniha popisuje také události, které byly v roce 2013 velmi významné, například korunovaci holandského krále nebo volbu nového papeže. Velká pozornost je věnována snižování nákladů na zdravotní péči a obecným postupům, jakými tak bohatá země, jakou je Nizozemsko, zachází se svými nejstaršími subjekty. Hendrik se vlastně nebojí mluvit (naštěstí), pokud jde o sdílení jeho názoru se svým deníkem! Vztahy mezi rodiči a dětmi, které se mění a někdy jsou nerozpoznatelné, také často velmi dobře otevírají oči. Hendrik je opět zcela proti poučování druhých lidí. V žádném okamžiku při četbě knihy se nám nepodařilo dosáhnout dojmu, že by s tím souhlasil.

„Není to povznášející vědět, že jen v Evropě je 120 arén plných lidí, kteří trpí demencí“.

Probírají se i taková témata jako například správné vedení euthanázie a péče o pacienty trpící demencí (obzvláště v případě Alzheimerovy choroby). Hendrik píše o těchto tématech láskyplným a emocionálním způsobem, ačkoli nikdy není sentimentální, protože k tomu přidává poměrně velkou dávku humoru, vždy s úctou a roztomilým způsobem. My ve společnosti Stannah musíme přiznat, že nebylo vždy snadné udržet oči suché, někdy kvůli smíchu a někdy také kvůli smutku.

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

„Vliv Hendrika Groena“ na celý svět.

Hendrik Groen si podmanil svět

Hendrik Groen si podmanil svět

Hendrik po celém světě!

Jak jsme již zmínili, práva k překladu knihy byla již prodána ve více než 35 zemích. Výše uvedený obrázek ukazuje výběr již přeložených verzí. Jak úžasný výsledek! Pomyslet na to, že většina lidí v dnešní společnosti nemá zájem o každodenní problémy, s nimiž se setkávají starší občané, je dost působivé!

Kdo je Hendrik Groen?

Tajemství, které obklopuje identitu autora, je středem zájmu u mnohých fanoušků Hendrika Groena po dobu téměř 2 let; navíc je třeba říci, že vydavatel Meulenhoff v této záležitosti vůbec nic nezveřejnil. Kniha sama se o autorovi nezmiňuje, uvádí pouze, že se jedná o deník Hendrika Groena. Dlouhou dobu bylo proto tajemstvím, kdo je duchovní matkou nebo duchovním otcem našeho staršího hrdiny. V roce 2016 oznámily významné holandské noviny, jako například The Volkskrant a The Parool, že tajemství bylo odhaleno a že skutečná identita autora byla konečně objevena. Opravdový spisovatel však nehledá život ve světle reflektoru, proto on (bylo potvrzeno, že autorem je muž) zůstává daleko v pozadí. Možná proto Hendrik uvedl ve svém deníku následující větu:

„Možná je to ten nejlepší způsob, jak se proslavit, když jenom přátelé a rodina vědí, že jste to vy.“

Hendrik na jevišti

Holandský divadelní producent Bos Theaterproducties  přeměnil nejprodávanější fenomén na scénickou hru, která se právě nyní představuje.  Režisér Gijs de Lange naznačuje, že pro role Hendrika a členů jeho klubu byli vybráni mladí herci, protože „V mysli každé starší osoby je stále skrytá osoba mladá.“ Veselým faktem na této hře je také to, že starší obyvatelé pečovatelských domů byli požádáni, aby se účastnili představení jako komparz!

Hendrik v televizi

Od 23. října bude na televizních obrazovkách také Hendrik, zatím to bude jen v Holandsku, ale nikdy nevíte, co bude dál! Holandský vysílatel Omroep MAX  vytvořil slibný televizní seriál založený na Hendrikově deníku, s předními renomovanými a respektovanými holandskými herci v hlavních rolích. Barvité postavy, jako například vždycky ošklivý „pan Bakker“, přátelský „Graeme“ a Evertův starý pes „Mo“ budou mít také svůj moment slávy.

Hendrikova moudrost

Jedním z nejdůležitějších předmětů, kterých se kniha dotýká, je význam, který Hendrik a jeho spolubydlící pacienti připisují schopnosti žít co možná nejsvobodněji a přitom si zachovat důstojný život Má potíže s některými nepřiměřenými pravidly předepisovanými pečovatelským domovem a často srovnává tento domov se školou, když jsou pacienti biti po prstech stejně jako děti, když se „chovají špatně“. Hendrik přistupuje k těmto složitým tématům velmi vážně, ale samozřejmě si zachovává určitou lehkost a vždy vše doprovází zdravou dávkou holandského humoru!

„Výrobce předpokládá, že starší lidé jsou blázni a že chápou obrázky šneku a zajíce lépe než například obrázky zařízení 1 nebo 2. Výrobce by v tom měl mít pravdu.“

Tajný deník Hendrika Groena, 83¼-letého muže“  rozhodně prošel úspěšně zkouškou u společnosti Stannah. Dokonce si vydobyl zvláštní místo v našich srdcích. Nemůžeme se už dočkat, až budeme číst druhou knihu o Hendrikovi: „Na Světlé straně, Nový tajný deník Hendrika Groena“, která je již v prodeji. Všem, kteří tuto knihu ještě nečetli, doporučujeme, aby tak učinili ještě dnes.

Jedna věc, kterou jsme se od Hendrika mohli naučit, je ta, že s trochou dobrého ducha, s humorem a s několika „neotravnými“ lidmi kolem vás je zde stále hodně věcí, díky kterým si můžeme užívat života.