Zahradničení v pokročilém věku: přečtěte si více o zdravotních benefitech

Zahradničení v seniorním věku: přečtěte si více o přínosu terapeutické zahrady pro naše zdraví

Autor článku Stannah

Zahradničení v seniorním věku: dvojice při společném zahradničení

Pro seniory  je možnost práce na zahradě nebo možnost pobytu v přírodě životně důležitá.  Přečtěte si, jak si vytvořit vlastní zahradu!

Zahradničení v seniorním věku: dvojice při společném zahradničení

Podivili jste se někdy nad tím, proč se tolik lidí začne odchodem do důchodu věnovat zahradničení? Kromě toho, že máte více volného času, pobyt v zahradě i jen samotný kontakt s přírodou má pozitivní vliv na vaše zdraví a pomáhá seniorům cítit se lépe, zbavit se stresu a úzkostí a žít život opravdu naplno.

Když se nad tím zamyslíte, dává to smysl: zahrada skýtá mnoho podnětů pro všechny vaše smysly, můžete čichat vůni květin a vidět jejich zářivé barvy, můžete cítit teplé sluneční paprsky, vítr či hebký trávník, poslouchat bzučení včel a dokonce ochutnat plody, které jste vypěstovali. A co je možná nejdůležitější, zahradničení vás udržuje v pohybu a nutí vás k pobytu venku. Už chápete, proč je dobré mít zahradu?

Navíc pobyt v zahradě, zvláště při odchodu do důchodu, může dát vašemu životu smysl a může vám pomoci bojovat proti depresím. Jak uvádí zpráva z výzkumu od autorského týmu McCaffrey R, W a Hansom C: „Miliony lidí bojují každý rok s depresí, seniory nevyjímaje. A právě pro ně je tento stav zvláště oslabující, protože pak strádají také po fyzické, mentální a sociální stránce. Pobyt venku, na slunci, může v léčbě deprese pomoci a zároveň přispět k psychické pohodě, lepšímu sebevědomí, schopnosti spolupracovat a navazovat sociální kontakty, ale také k lepší fyzické kondici (…).“  Není tedy divu, že existují terapeutické či léčivé zahrady a jejich návštěvníci jsou za pobyt v nich velmi vděční.

Společnost Stannah vás chce povzbudit, abyste objevili úžasný svět zahradničení. Podíváme se, jak může být zahrada využita při léčení a ukážeme vám, čím může být pro váš život přínosná. A kdo ví,

třeba vás přesvědčíme, aby se zahrada stala vaším novým kutilským projektem!

Co je terapeutická zahrada?

Nejsou snad všechny zahrady terapeutické? Pobyt v dobře udržované nebo krásné zahradě může opravdu pomoci zbavit vás stresu či navodit pocit štěstí, ale když mluvíme o „terapeutické zahradě“ nebo „ozdravné zahradě“, pak máme na mysli zelené plochy, které byly navrženy tak, aby vyvolávaly pozitivní emoce a oživily místa, která jinak přírodní krásu zcela postrádají (např. nemocnice, domy s pečovatelskou péčí nebo jiná zdravotnická zařízení). Design těchto zahrad byl vytvořen tak, aby měl léčebné a regenerační účinky. Terapeutické zahrady může využít každý, mladý i starý, nemocný i zdravý. Jak můžeme naši zahradu přetvořit v zahradu terapeutickou?

„Vytvořit zahradu znamená věřit v budoucnost“ Audrey Hepburn

Podle Clare Copper Marcusové, emeritní profesorky v oboru krajinné architektury na Kalifornské univerzitě v Berkeley, “Pobyt v přírodě v dobře navržené zahradě vás nevyléčí z rakoviny, ani neuzdraví škaredě popálenou nohu. Existuje však řada důkazů, že může ulevit od bolesti a stresu,a tak posílit váš imunitní systém do té míry, že pomůže vašemu tělu nebo podpůrné léčbě nemocné tělo uzdravit.“ Lidé v seniorním věku často trpí revmatickými obtížemi, které vedou k bolestem a  celkové nepohodě. Mnohy se potýkají také s úzkostmi a obavami z pádu.To všemůže představovat vyšší stresovou zátěž. A řekněme si upřímně, nemůžeme si snad všichni dopřát trochu „dopingu“ pro náš imunitní systém? Pobyt v zahradě či rozjímání o zahradě nám mohou pomoci cítit se lépe po všech stránkách.  Pojďme se nyní podívat na jednotlivé prvky, které léčivou zahradu tvoří. Pojďme si představit jednotlivé typy a podívat se na to, které z nich můžete ve své zahradě použít.

Starší pár si užívá pobyt v zahradě

Ozdravné zahrady zblízka.

Wikipedia definuje terapeutickou zahradu následovně: „Terapeutická zahrada je venkovní zahradní prostor, který byl speciálně navržen tak, aby vyhověl fyzickým, psychologickým, sociálním a duchovním potřebám lidí, kteří zahradu užívají, těch, kteří o ni pečují, ale i rodinným příslušníkům a přátelům”. Mezi terapeutickou a léčivou zahradou je však určitý rozdíl. Léčivá zahrada zahrnuje přírodní prvky, zahrnuje zelené rostliny, element vody, květiny a další prvky, které nás těmito elementy propojují. Terapeutická zahrada může být jakousi podkategorií a byla vytvořena jako součást (celostní neboli holistické) léčby. Co kromě prvků, které jsme uvedli výše, můžeme v těchto zahradách najít? Použili jsme článek na téma „ Nature that Nurtures (Příroda, která nás rozvíjí)” z časopisu Scientific American, abychom popsali všechny prvky, které tvoří léčivou zahradu a které vzešly ze studie na toto téma:

  • V zahradě musí být dostatek slunce, ale i stinná místa.
  • Musí zde být rostliny, které přitahují ptáky a motýly a zaujmou více lidských smyslů.
  • Okrasné stromy.
  • Zelenina/ ovocné stromy.
  • Posezení, jako třeba lavičky nebo snadno přenositelná křesílka, která umožní rozhovor v soukromí.
  • Musí zde být prvek vody, je však třeba dbát na to, aby se jednalo o něco uklidňujícího, kapající kohoutek není tím pravým.
  • Pěšinky umožní také méně mobilním uživatelům vychutnat si krásy této zahrady, i těm, kteří potřebují chodítko.
  • Kohoutek na hadici (vodní zdroj).
  • Zahrada by měla být snadno přístupná, neměla by být ukryta třeba za těžkou brankou.

Některé z výše uvedených prvků se do malých zahrad těžko vejdou, ale nechte se jimi alespoň inspirovat. Začněte tím, že si položíte tyto dvě otázky: co v zahradě hledáte? A co z ní chcete získat?

Zahradničení a duševní zdraví

Už nyní můžeme říci, že zahradničení a kontakt s přírodou má pozitivní vliv na lidské zdraví. Na fyzické zdraví, díky tomu, že se po zahradě pohybujete na čerstvém vzduchu. Jaký přínos má však pobyt v zahradě na duševní zdraví? Nebudete tomu věřit, ale zahradničení se využívalo jako forma terapie již od počátku 19. století! Lidé vždy trpěli stresem, depresemi a nízkým sebevědomím. Jak stárneme, tyto pocity stárnou s námi. Možná se naučíme je lépe zvládat, ale pokud jde o celkový pocit pohody, vždy se nám může hodit pomocná ruka. Pojďme se podívat, jak nám Matka příroda pomáhá tyto obtíže překonat.

Babička zahradničí se svými vnoučaty

Zahradní terapie a jak nám může pomoci.

Některé články poukazují na to, jak může práce na zahradě ovlivnit naše zdraví, třeba Psychologytoday.com . Vybrali jsme pro vás přehled hlavních benefitů, které byste měli mít na mysli při tvorbě vlastní terapeutické zahrady:

  • Smysl pro zodpovědnost, sebevědomí a úspěch. Rostliny opravdu reagují na vaši péči a vědomí, že se bez ní neobejdou, vám dává skutečný pocit zodpovědnosti a potřebnosti v tomto světě. Zahrada je závislá na čase a péči, kterou jí věnujete, ale dává tolik zpátky. Když pozorujete, co jste zaseli, co vám roste a co jste vypěstovali, roste vám sebevědomí a cítíte se úspěšní.
  • Spojení se světem kolem nás. Někdy všichni potřebujeme připomenout, že svět se netočí kolem nás. Práce v zahradě vás spoj í se zemí, přírodou, otevře vám oči a připomene vám, že jste součástí světa kolem. Budete soustředěnější, což je v případě, že trpíte pocity melancholie či depresemi, zvláště důležité.
  • Hormony štěstí. Práce v zahradě vyžaduje určitou energii a její výdej přiměje tělo vylučovat serotonin a dopamin, tedy hormony, které vyvolávají pocit štěstí. Navíc, když se během dne věnujete fyzické práci, budete večer rádi uléhat do postele, což je ten nejlepší lék na dobrý spánek.
    • „Pohled na květiny uklidňuje. Jsou prosty emocí i konfliktu,“ řekl otec psychoanalýzy Sigmund Freud, ve své zahradě jste ve svém vlastním světě. Nemusíte si o nic a o nikoho dělat starosti. Není na vás vyvíjen žádný tlak, tady neexistují termíny, jste tu jen vy a vaše rostliny. Starosti, které vás přes den zužují, můžete nechat odplynout a budete si užívat pocitu klidu.
    • Nabízí příležitost pro setkání. Zahradničení dělá radost mladým i starým. Odpoledne strávené v zahradě s rodinou nebo přáteli patří k nejpříjemněji stráveným chvilkám. Chvíle, které ve společnosti svých dětí nebo vnoučat věnujete práci na zahradě či sběru plodů, které jste sami vypěstovali, se stanou cennou vzpomínkou.
    • Vypusťte páru. Každý, kdo někdy zahradničil ví, že zahrada nejsou jen krásné květiny a zpěv ptáků. O zahradu se musíte starat.t. Aby byla hezká a upravená není nutné vykonávat mnoho náročné práce. Pokud je potřeba něco udělat, využijte těchto chvilek k vypuštění páry. Posaďte se třeba na chvilku do pohodlného zahradního křesílka a věnujte svou pozornost úpravě živého plotu. A když dojde na těžkou práci, která je pro vás příliš namáhavá, požádejte o pomoc své silné vnuky.

     

    Toto jsou jen některé důvody, proč má zahradničení tak pozitivní vliv na naše celkové zdraví a pocit pohody. Přesvědčit se o tom musíte sami. Jděte do toho a zažijte to na vlastní kůži.

„Pohled na květiny uklidňuje. Jsou prosty emocí i konfliktu.– Sigmund Freud

Zahradník seje v zahradě semínka

Aromatické rostliny a byliny.

Ve společnosti Stannah jsme vybrali naše nejoblíbenější. Samozřejmě existuje více možností, jedná se jen o výběr, kterým vás chceme motivovat a inspirovat. Kritériem výběru byla estetická krása rostlin, jejich vůně a také zdravotníúčinky. Vybrané rostliny mohou být navíc po jednoduché úpravě konzumovány, třeba ve formě čaje nebo salátu. Pokud nejste profesionální bylinkáři, neměli byste se pouštět do pěstování bylin s léčivým účinkem, protože, pokud si nejste jisti jak a k čemu je použít, mohou vám víc ublížit než pomoci.

Sklizená levandule

  • Vůně levandule má zklidňující, tišící a sedativní účinky. Lze ji použít na přípravu čaje, výrobu mýdel či k provonění vašeho prádelníku.

Máta (perná) je jednou z nejstarších rostlin, které kdy člověk začal užívat. Má mírně analgetické účinky, zklidňuje podrážděný žaludek, uvolňuje zaražené větry, pomáhá v prevenci nevolností a ochlazuje pokožku.

  • Heřmánek ve formě heřmánkového čaje má zklidňující účinek, odvar můžete také kloktat pokud se objeví afty, koupel ochladí vaši pokožku.
  • Meduňka má příjemnou a svěží vůni. Tato aromatická rostlina se velmi snadno množí a dodá vaší zahradě příjemnou vůni.
  • Jasmín v perštině znamená „voňavá květina“ a hojně se využívá v aromaterapii, působí jako antidepresivum, afrodisiakum, ale také jako uspávací prostředek. Využívá se také khydrataci a lepší elasticitě pokožky a vyhlazuje vrásky.
  • Měsíček je krásnou oranžovou květinou, která rozzáří vaši zahradu. Jedná se o jedlou rostlinu, která se ve formě zábalů využívá k léčbě kožních obtíží a pomáhá při problémech se zažíváním.
  • Rozmarýn je silně aromatickou rostlinou, která se hojně využívá v kuchyni a je krásným doplňkem vaší zahrady. Je zdrojem železa, vápníku a vitamínu B6.
  • Zelené lístky šalvěje se často využívají v kuchyni, pomáhají při nechutenství a jsou dobrou prevencí při nadýmání. Má prokazatelně neuroprotektivní účinky a dokonce se využívá při léčbě Alzheimerovy choroby, demence či depresí. Je-li používána v inhalacích, může pomoci při respiračních obtížích a ulevit od vedlejších projevů menopauzy.
  • Echinacea (třapatka nachová) je krásná růžová květina, která je velmi oblíbená v chřipkovém období, protože pomáhá posilovat imunitní systém a umožňuje tělu lépe bojovat s bakteriálními i virovými infekcemi.

Při navrhování zahrady umístěte aromatické rostliny tak, aby vynikla jejich vůně i krása. Pokud jde o pěstování zeleniny a ovocných stromů, věnujte čas drobnému průzkumu a podívejte se, jakým druhům se na vaší zahradě bude dařit a kdy je třeba je zasít či zasadit. Každá zelenina musí být zasazena či zaseta v jiném období a v jiném období se také sklízí. Můžete také využít výsadbový kalendář, který vám poskytne veškeré informace potřebné pro správné zasetí, pěstování, sklizeň, atd. Pokud vám udělá radost jedlá zahrada, pak neváhejte a jděte do toho!

Zahradnické nářadí, které se vám bude hodit

Abyste si zahradničení užili jak se patří, potřebujete vhodné oblečení a nářadí. Naštěstí existuje celá řada zahradnických potřeb, které byly speciálně navrženy pro seniory, aby jim práci na zahradě ještě více usnadnily.

Slaměný klobouk, zahradnické rukavice a nůžky na stole s mozaikou

Zahradnické pomůcky pro seniory.

Oblečení: potřebujete se cítit pohodlně a musíte být schopni se v něm snadno pohybovat. Mějte na paměti, že potřebujete určitou ochranu. Třeba pevný a odolný slaměný klobouk je zcela nepostradatelný, protože chrání vaši hlavu a obličej před sluncem. Kšiltovka s širokým kšiltem a ochranou krku je také dobrým řešením.  Zahradnické rukavice jsou také velmi praktickou pomůckou, protože chrání vaše ruce před ušpiněním, sluncem, ale také možným poraněním od trnu či před „nepříjemným“ plevelem jako třeba kopřivami. Zástěra vám pomůže ochránit vaše oblečení, můžete si do ní utřít ruce a navíc je opatřena kapsami, do kterých můžete uložit menší nářadí.

Praktickým vybavením do zahrady, usnadňujícím práci, je také zahradní klekátko, které oceníte zvláště je-li opatřeno polstrováním a má robustní a stabilní konstrukci. Dejte přednost polstrování z měkké pěny, protože podložku budete používat často. Navíc vám poslouží v případě potřeby také jako sedátko a konstrukce klekátka vám poslouží jako opora, když se budete chtít zvednout. Malý zahradní sběrač odpadků se může také dobře hodit. Pomůže vám sesbírat odpadky na zahradě nebo podat ze země to, co vám upadlo. Sběrač je velmi praktický, protože se nemusíte tolik ohýbat.  Dalšími praktickými zahradními pomůckami jsou:

  • Plecí motyčka
  • Zahradní lopatka
  • Vidle
  • Motyka
  • Sběrač výkalů
  • Rýč
  • Zahradnické nůžky

Všechny tyto pomůcky se snadno obsluhují, jsou opatřeny dlouhou násadou, protiskluzovým úchopem, oporou paže a jsou velmi lehké, aby je mohli obsluhovat i zahradníci v pokročilejším věku. Zeptejte se na tyto pomůcky v zahradnickém centru ve vašem okolí.  Tak máte tip na dárek k příštím narozeninám nebo Vánocům!

Vedle těchto nástrojů s dlouhou násadou můžete při tvorbě zahrady využít ještě další triky.  U vyvýšených záhonů se třeba můžete starat o své aromatické rostliny, bylinka, zeleninu i ovoce, aniž byste se museli ohýbat. Tím šetříte svá kolena i záda.

Zahradničení a omezená hybnost – kde je vůle, najde se způsob

U nás ve společnosti Stannah chápeme, že tato forma terapie může být těžko dosažitelná, když přístup do zahrady, předzahrádky či venkovních prostor znemožňují schody. Známé přísloví však říká: „Kde je vůle, najde se způsob.“ Podívejte se na nabídku našich Venkovních schodišťových sedaček, která se může stát tou nejdůležitější pomůckou.t. Umožní vám dostat se bez námahy do zahrady nebo na terasu a co je možná ještě důležitější, pomůže vám dostat se zpátky do schodů po produktivně stráveném čase na zahradě. Nezapomeňte si s sebou vzít také potraviny a jiné věci, které budete potřebovat. Tato schodišťová sedačka byla navržena tak, aby vás jednoduše dostala ven. Bude fungovat po celý rok, v mrazech i hustém dešti. Nemějte obavy, dokud se můžete dostat na svou milovanou zahradu, je všechno dobré.

Venkovní schodišťová sedačka v zahradě

Nezapomeňte, že “Zahrady a květiny mají schopnost svádět lidi dohromady a vytáhnout je z jejich domovů.“ Jak napsala spisovatelka Clare Ansberry ve své knize Žena na Troy hill: „(…) odvažte se vstoupit do magického světa, který vám Matka příroda poskytla, radujte se a užijte si den jak nejlépe je to možné!“