90letá žena je důkazem kreativity v každém věku | Stannah

90letá Anežka Kašpárková je živým důkazem toho, že věk je jen číslo!

Anežka tráví svůj důchodový věk zdobením domů svých sousedů a kaple moravskými uměleckými díly.

Autor článku Stannah

Anežka tráví svůj důchodový věk zdobením domů moravskými uměleckými díly.

Anežka Kašpárková je 90letá žena, která si naplňuje svůj sen stát se umělkyní a která se odmítá poddat svému vysokému věku. Po celoživotní práci farmářky by si přece už konečně mohla odpočinout. Zaslouží si přestávku. Vždyť přece dlouhá desetiletí tvrdě pracovala. Místo toho se Anežka rozhodla trávit čas malováním domů v obci, malování krásnými květinovými vzory. Anežka maluje domy ve vesnici; věnuje se tomu již 30 let.

Stará žena malující vesnici

Začala tím, že se učila u jedné starší umělkyně. Poté pokračovala ve vesnické tradici zdobení zdí domů květinovými girlandami. Anežka Kašpárková používá fasády domů jako své plátno; pracuje pouze s ultramarinovou modrou barvou, protože tato barva vypadá na bílých stěnách dobře. Vždy dbá na to, aby byly malby správně detailizované, rafinované a komplexní a aby byla barva kvalitní. To znamená, že malby vydrží až dva roky! Anežka Kašpárková je živým důkazem toho, že věk je skutečně jen číslo, obzvláště pokud jde o osvojení kreativity. Jaké je ale tajemství Anežky Kašpárkové? Jakým způsobem porazila duševní proces stárnutí?

Přijměte dar spojený s neuroplasticitou!

I starší mozky mohou být stimulovány k vytváření nových spojení

Je úžasné, jak mohou mít někteří jednotlivci ve věku 90 let takové kognitivní schopnosti; vypadá to, jako by jejich mozek vůbec nestárnul. Ve skutečnosti tito lidé dokáží udržovat svou mysl v aktivním stavu tím, že se věnují úkolům, které vyžadují vysoce funkční kognitivní dovednosti. Na základě průkopnické práce společnosti Marion Diamond provedené před 50 lety je nám známo, že pod vlivem pozitivních účinků obohaceného prostředí se může mozek skutečně zdokonalovat a obnovovat další spojení. To znamená, že při správné stimulaci se mozek stále rozvíjí i v dospělosti! S tímto průkopnickým pojetím se jednalo o velmi pozitivní pohled, který změnil způsob, jakým rozumíme procesu stárnutí mozku. Nicméně, stále existují některé mylné představy, které mohou bránit radosti z procesu stárnutí.

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Typické mylné představy o duševním procesu stárnutí

Typické mylné představy o duševním procesu stárnutí

Existuje mnoho mylných představ spojených se stárnutím, které při stárnutí ovlivňují naše blízké. Tato stigmata mohou negativně ovlivňovat naše starší blízké osoby a mohou ovlivňovat jejich vzájemné interakce s ostatními. Pozdější roky života však často přinášejí nové časové možnosti, které mohou vést k novým zkušenostem a svazkům. Naneštěstí se někteří starší lidé mohou cítit tak, že již nejsou produktivní nebo užiteční. Je velmi důležité, aby pečovatelé a členové rodiny pomáhali svým blízkým přijmout skutečnost, že i „stáří“ může být naplněno významem a účelem, a to u těch, kteří se sami rozhodnou zkoumat nepoznané možnosti. Mylné představy, které mohou být pro naše starší blízké osoby problematické:

Mylná představa 1 – Výkon mozku se s přibývajícím věkem snižuje

Mentální  stavy, jako například demence, které snižují krátkodobou nebo dlouhodobou paměť, obvykle postihují starší osoby. Nicméně, myšlenka, že všichni lidé ztrácejí ve stáří paměťovou funkci, je zásadně nepravdivá.  Matematické dovednosti, verbální schopnosti a abstraktní uvažování se ve skutečnosti mohou i nadále vylepšovat. Je však důležité pracovat se svým mozkem stejně jako s jakoukoli jinou částí těla. Mentální stimulace například v podobě  Sudoku®, křížovek nebo sociální interakce mohou hrát kritickou roli při udržování aktivního myšlení a při odvrácení degenerativních stavů.

Mylná představa 2 – S přibývajícím věkem se stáváme méně šťastnými

Staroba je často spojována s depresí, osamělostí a izolací. Stárnutí však také znamená více volného času pro záliby a zájmy. Nedávné studie zaměřené na pocity štěstí naznačily, že lidé s menším množstvím závazků mohou být ve svém důchodovém věku šťastnější. Pokud si u svých blízkých všimnete, že mají radost, je důležité s nimi sdílet bohatství příležitostí, které jsou pro tyto starší osoby k dispozici. Mohou znovu objevit starý talent nebo rozvinout novou vášeň, o které nikdy nevěděli.

Mylná představa 3 – Starší lidé jsou osamělí

Ztráta rodinných příslušníků a blízkých přátel je bohužel přirozenou součástí života. Pocity sociální izolovanosti mohou vést k eliminaci pocitů štěstí; mohou také vést k pocitům osamělosti. Existuje však spousta společenských aktivit a programů, jejichž cílem je pomoci těm, kteří se v podobných situacích snaží udržovat pozitivní lidské interakce. Možnosti spojené s dobrovolnictvím, sociální kluby a seniorská centra mohou stimulovat sociální propojení, které mohou pomoci vašim starším blízkým osobám zvládat proces stárnutí.

Mylná představa 4 – Starší osoby mají více zdravotních problémů

Nepochybujeme o tom, že naše tělo se s přibývajícím věkem opotřebovává. Stárnutí však nutně neznamená, že musíme ztratit svou nezávislost a strávit zbytek života v nemocnici. Zatímco se u některých starších jedinců mohou objevit zdravotní komplikace, mnohým z těchto komplikací je možné zabránit udržováním zdravého životního stylu. V prevenci proti zdravotním komplikacím mohou hrát významnou roli správná výživa [odkaz na předchozí blog o zdravém stravování] a cvičení. Je důležité, abyste v tomto procesu pomáhali svým blízkým a povzbuzovali je, aby zůstali aktivní. Pokud je orientace v domácnosti odrazujícím činitelem pro udržování aktivity, možná budete uvažovat o schodišťové sedačce Stannah, která zajistí bezpečnost a nezávislost pohybu.

Mylná představa 5 – „Starého psa novým kouskům nenaučíš“

Tato fráze je často spojována s procesem stárnutí, zvláště když naši starší blízcí považují něco za velmi obtížné. Strategie pro získávání nových dovedností se může lišit od strategie používané v mládí; je důležité, aby se vaši starší blízcí nevyhýbali novým zálibám a úkolům. Zpracování nových informací tohoto typu může skutečně pomoci udržovat mysl v aktivním stavu a přinášet zajímavé úkoly, které vedou ke stimulaci po celý den.

 

Strach ze stárnutí je často způsobován nesprávnými představami spojenými s tímto procesem. Je důležité, abyste vy nebo vaše starší blízké osoby pohlíželi na stárnutí jako na šanci prozkoumat nové možnosti, podobně jako Anežka Kašpárková. Pokud zůstanete aktivní, angažovaní a otevření novým zkušenostem, mohou být pozdější roky života těmi nejcennějšími.