Dům budoucnosti: domov určený pro život

Dům budoucnosti: domov určený pro život

Jak budeme žít, když budeme starší? Navštívili jsme dům budoucnosti.

Autor článku Stannah

jasný zítřek: dům budoucnosti

Když mluvíme o Domu budoucnosti, napadá nás futuristický druh Jetsons s mohutnými znaky ze šedesátých let. Přesto by se mohlo zdát, že napínavá myšlenka bydlení v high-tech bytě ve vesmíru není tím, čemu říkáme „dům budoucnosti“.

Nicméně, můžeme si i tak dopřát trochu hi-tech zábavy. Pokud jde o chytré bydlení v budoucnosti, existuje určitý zajímavý realistický technologický vývoj.

A protože všichni víme, že dnešní tendence jsou spojeny se stárnutím v místě bydliště, chtěli jsme se podívat na naše budoucí domy. Jak budou nebo by měly vypadat? Jaké vzrušující a zábavné vyhlídky máme k dispozici a jak nám náš dům poskytne pohodlnější život?

Připojte se k nám na cestě do naší budoucnosti!

Stárnutí ve vlastním domě budoucnosti; zachování futuristické nezávislosti.

Digitální domorodci nikdy nežili bez moderních technologií.

Napsali jsme i další články o stárnutí ve vlastním domě, například tento, který se zaměřuje na to, jak přizpůsobit svůj dům s ohledem na nezávislý dlouhodobý život. Nyní se podívejme na to, jak mohou být domy aktualizovány, s ohledem na budoucnost. Vaše budoucí já poděkuje vašemu současnému já, že jste mysleli na to, jak si užívat příjemný život ve svém vlastním domě!

Co znamená Domotica?

Domotica - vytváření inteligentního domu

Domotica je v podstatě proces domácí automatizace; vytváření „chytrého domova“. Pochází z latinského slova Domus (dům) a Robotica ze slova „vzdálené sledování“ nebo „kontrola“. Tento nápad není tak futuristický, jak vypadá; pochází z 80. let. Cílem bylo ovládat světla, klimatizaci a bezpečnost jedním ovládačem, který řídil všechny tři prvky.

V dnešní době to už není myšlenka týkající se průmyslového nebo vojenského prostředí; dnes se to týká domácností. Jinými slovy, tento systém zahrnuje nastavení řízení a automatizace, například; vytápění, osvětlení, větrání, klimatizaci a domácí spotřebiče, jako například pračky / sušičky, trouby, chladničky atd. Tento systém může také dálkově uzamykat a odemykat dveře a okna pomocí Wi-fi.

Evropská organizace „Living Tomorrow“ (život v budoucnosti) se specializuje na zkoumání budoucnosti v rámci různých témat, například budoucnosti měst. Prozkoumala myšlenku inteligentních domů a chytrých ulic a podle jejích odhadů bude tento rok na internetu připojeno 25 000 milionů zařízení. Dostali jsme se na místo, kde je rozvoj „internetu“ nezastavitelný. Proto je velmi pravděpodobné, že v našich budoucích domech budeme moci ovládat určitá nastavení a zařízení komfortně pomocí chytrého telefonu. Některé věci jsou možné již dnes! Příkladem jsou domácí monitorovací systémy bez kamer nebo také ovládání vašeho televizoru pomocí chytrého telefonu.

Jak tento vývoj souvisí se seniory? Možnost ovládat závěsy nebo rychlovarnou konvici z vašeho auta na cestě domů je samozřejmě úžasná. Ale co skutečně mění život, je to, že váš dům se po chvíli naučí vaše zvyky. Váš dům bude například vědět, kdy ráno vstáváte, takže vám předem připraví kávu. Váš dům vám může také připomenout, že si máte vzít léky, nebo vás upozorní, že něco důležitého právě dochází. Může vás dokonce upozornit na znečištění ovzduší nebo zajistit udržitelnější a ekonomičtější využití energie. Dům se proaktivně přizpůsobuje vašim potřebám. Víte, že se dnes lidé neobejdou bez telefonu a že celý jejich život je na telefonu závislý? Domotica vám přinese tyto pocity, pokud jde o váš dům, neviditelného komorníka, sestru a přítele, kteří se o vás postarají. Přitom se nejedná o strašidelné roboty, kteří vznikají různě po světě.

Společnost Living Tomorrow postavila v Bruselu inteligentní dům, který lidé mohou navštívit, aby získali představu o tom, co se odehraje v budoucnosti.

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Domy budoucnosti s „přátelským designem pro starší osoby“.

Domy budoucnosti s „přátelským designem pro starší osoby“.

Víme, že populace rychle stárne. Města jsou upravena tak, aby vyhovovala potřebám starších občanů; jejich domy jsou hlavní součástí měst.

McCarthy a Stone, zakládající člen aliance AAA (Agile Aging Alliance), připravil rozsáhlou zprávu o tom, jak inteligentní technologie v domácnostech mohou transformovat nezávislý život budoucích starších generací; tato zpráva se zaměřuje na Spojené království, ale je relevantní i pro další západní země. Zpráva „Sousedství budoucnosti (Neighbourhoods of the Future)” zahrnuje následující témata: Lepší domovy pro starší občany – zlepšování péče o zdraví, designu a technologií.

Tato zpráva byla vypracována s ohledem na generaci starších dospělých, tedy na generaci zvanou Babyboomers: „Nejedná se jen o největší generaci starších dospělých, jaká nikdy v Británii nebyla, ale také o nejvzdělanější, finančně zabezpečenou, technologicky uvědomělou a zkušenou generaci. Je to generace zvyklá na ekonomiku služeb, nejen jako zákazníci, ale také jako dodavatelé.“

Architektka a expertka na otázky související s bydlením Judith Torrington vysvětluje ve zprávě, proč není bytová výstavba ve Velké Británii vhodná pro starší lidi. Je to proto, že typický dům je určen pro rodinu, s 3 ložnicemi a zahradou. V době významného nedostatku bydlení pro seniory ve Velké Británii žije velká část seniorů v domech, které byly navrženy pro větší domácnosti. Přestože starší lidé říkají, že se chtějí přestěhovat do menšího, zvládnutelného domu, není k dispozici dostatek domů k uspokojení rostoucí poptávky. Bohužel, ve stávajících domech, které byly speciálně navrženy pro seniory, je ubytován pouze relativně malý počet starších lidí.

Judith Torringtonová nadále vysvětluje, že s přibývajícím věkem budou téměř všichni trpět ztrátou mobility a těžkostmi při pohybu. Uvádí 5 klíčových funkcí přístupnosti v domově staršího dospělého:

  • Úroveň přístupu
  • Rovné prahy (ploché prahy dveří / dveřní průchody)
  • Široké dveře
  • Cirkulační prostor
  • Toalety na vstupu

„V současné době tyto funkce zajišťuje pouze 5% britských domácností.“ Sousedství budoucnosti

Některé z problémů, se kterými se setkávají starší dospělí, lze vyřešit přizpůsobením stávajících domů, což umožní lidem žít ve svých domech po delší dobu, nezávisle. Judith Torringtonová říká, že tyto úpravy zahrnují:

  • Montáž zábradlí
  • Schodišťové výtahy
  • Výměnu koupelen s mokrými prostory

Nicméně, stále existují nějaké problémy se stárnoucí populací. Lidé ztrácejí s přibývajícím věkem svůj zrak, což může vést k pádům v domácnostech. Samozřejmě, demence je také problematická, protože lidé mohou připálit kuchyňské pánve, zapnout plyn a pak jej nezastaví nebo mohou provádět jiné podobné nebezpečné úkony. Některé domy nesplňují národní bezpečnostní normu, což může vést k hypotermii z důvodu nedostatečné izolace nebo nedostatečného vytápění. „Naštěstí byla v širokém politickém spektru uznána a podpořena potřeba vyššího počtu dobře navrženého bydlení vhodného pro starší občany ve veřejném i soukromém sektoru.“ Architektka Judith Torringtonová je přesvědčena, že je k dispozici řada návrhových pokynů a odborných znalostí. Doufá, že budou patřičně využity.

Zábavné futuristické produkty, které přinesou radost do našich zlatých let!

Sestavili jsme seznam některých zábavných a (což je důležitější) užitečných produktů, které byly navrženy pro stávající i budoucí starší dospělé osoby:

  • I Walk active (aktivní chůze): Toto čtyřkolové chodítko z 21. století je navrženo tak, aby mohly být odstraněny překážky spojené s klesající pohyblivostí. Aktivní chodítko je vybaveno intuitivními senzory, funkcí e-drive a cloudovými službami. Kombinuje řadu technologií; bylo vytvořeno s cílem obnovení ztráty nezávislosti pro osoby se sníženou pohyblivostí, bez stigmatu! Společnost, která tento produkt navrhla, dokonce získala prestižní ocenění AALA. Podívejte se na příslušný sortiment a získejte více informací o produktu:
  • AXOSUIT: je 3-letý projekt, který je zaměřen na návrat mobility celého těla, což uživatelům umožní i nadále provádět každodenní činnosti. Projekt je realizován v rámci spolupráce mezi 3 univerzitami a 5 společnostmi, které se zabývají pomocnými zařízeními a mají s nimi zkušenosti. Vypadá to jako úžasný projekt!

Axo suitSource: Axo Suit

  • IronhandPoužitelná měkká robotická rukavice s doplňkovými cvičebními hrami je přesně tím, co potřebujeme! Tato úžasná rukavice byla vytvořena proto, aby pomohla lidem vrátit funkce rukou, které mohli ztratit z důvodu stárnutí. S touto rukavicí budete moci znovu provádět každodenní úkoly!

Iron handSource: Iron hand

Jak se schodišťové sedátko Stannah vejde do vašeho domu budoucnosti?

Jak se schodišťové sedátko Stannah vejde do vašeho domu budoucnosti?

Jak uvádí architektka Judith Torringtonová, instalace plošinového výtahu nebo schodišťového výtahu je skvělým řešením pro to, aby starší lidé mohli zůstat ve svých domovech delší dobu.

Když se podíváme na 5 funkcí, které by měly mít všechny domácnosti určené pro seniory, můžeme vidět, že je důležité, aby byl dům vhodně upraven pro případný invalidní vozík. Nikdy nevíte, kdy budete tento vozík používat. Proto je tak důležité mít rovné prahy, široké dveře a cirkulační prostor.

Schodišťový výtah poskytuje veškerou mobilitu a bezpečnost, kterou potřebujete, když chodíte nahoru a dolů po schodech; avšak v některých případech možná budete potřebovat pomoc při nasedání na invalidní vozík nebo při vysedání z tohoto vozíku. S plošinovými výtahy to není nutné. Jsou kompaktní a sklopné, takže ve vašem domě zabírají jen velmi málo prostoru. Nenechte se mýlit jejich velikostí; mohou unést až 250 kg; uzvednou vás, invalidní vozík a vše potřebné.