Typy výtahů | Stannah

Pohyb nahoru: Typy výtahů a všechny druhy zdvíhacích zařízení

Kolik si myslíte, že existuje různých zařízení, která nás mohou dostat nahoru do výšek? Zapřemýšleli jste někdy o tom, jaký vliv mohou mít tyto technologie na náš každodenní život?

Autor článku Stannah

Pokud již o tom je řeč, existuje mnoho zařízení, která používáme k vertikálnímu pohybu! Ať již hovoříme o eskalátoru v nákupním centru, pohyblivém chodníku na letišti nebo o nadzemní lanové dráze, kterou jste viděli na dovolené, jak často se zastavujete a přemýšlíte o kreativitě lidí? O tom, jak řešíme různé problémy a usnadňujeme si život?

Dnešní mrakodrapy mohly být vybudovány díky vynálezu výtahů

Rádi bychom vzdali hold vynalézavosti lidstva tím, že se nyní zamyslíme nad tím, jak nám tyto záležitosti každodenní potřeby usnadňují život. Ale není to jen o tom, jak nám tyto prostředky pomáhají dnes. Hrály nesmírně důležitou roli při utváření způsobu, jakým se naše společnost vyvíjela a měnila se!

Osobní výtahy umožnily život v mrakodrapech. Koneckonců, žili byste nebo pracovali ve 32. patře, pokud by budova neměla výtah? To jsou důvody, proč můžeme stavět města, na která jsme dnes zvyklí. Představte si, jak by vypadal svět bez mrakodrapů – města New York, Dubaj a Hongkong by byla plochá. Vývoj ve 20. století by byl úplně jiný, včetně světa, který dnes známe. Města by nikdy nemohla být tak hustě obydlená, jako je tomu dnes. Může to znít jako dobrá věc, dokud neuvažujete o tom, co bychom ztratili. Hustější populace může přinášet rychlejší rozvoj, ale také lepší kreativitu a vynalézavost.

A různé zvedací technologie nestále mění podobu našeho života. Venkovní eskalátory, výtahy, pohyblivé chodníky a nadzemní lanové dráhy jsou aspekty, které pomáhají při řešení přístupových cest ve městech. Jelikož postupujeme směrem k období, které je příznivější pro starší spoluobčany, je důležité mít radost z toho, jak se tomuto trendu naše města stále více přizpůsobují. Bariéry se rozpadají a děje se tak díky úžasné technologii, kterou jsme vyvinuli po posledních 2,5 tisících let (dobře, po více než pár stovkách let).

Začněme nyní s osobními výtahy:

Osobní výtahy

Myšlenky o výtazích jsou zde již dlouhou dobu. Lidé vždy museli přepravovat těžké předměty směrem vzhůru; a snažili se nacházet kreativní způsoby, jak to udělat. Ve skutečnosti existují záznamy o výtazích, které se používaly již od dob starých Římanů! Trvalo pak dlouhou dobu, než jsme se dostali k dnešním bezpečným výtahům pro každodenní používání. Od ručně zvedaných výtahů až k rozvoji hydraulických výtahů v roce 1846 došlo k obrovskému technologickému pokroku. Způsob, jakým se naše města rozrůstala směrem vzhůru i směrem do šířky, je však založen na dvou velmi důležitých faktorech:

  1. Hydraulické (vodní) výtahy se setkávaly s velkým problémem. Bylo zapotřebí vykopat jámu, jejíž hloubka byla stejná jako výška výtahu. Ve velkých městech bylo proto toto řešení nemyslitelné.
  2. Kabelové systémy, které nebyly umístěny ve výkopech, byly nebezpečné. Kabely připojené k výtahům se často roztrhávaly, načež výtahy padaly dolů ve výtahové šachtě, s fatálními důsledky pro osoby ve výtahové kabině.

Výtahy se stávaly každodenní potřebou a tyto problémy bylo třeba řešit! A muž, kterému se to podařilo, se jmenoval Elisha Otis. Vyvinul bezpečnostní systém pro kabelové výtahy, který v případě roztržení kabelu zablokoval výtah; tím se navždy změnila příslušná technologie.

Podrobná historie výtahů je k dispozici na stránkách Gizmodo (Upton, 2014); nyní se ale můžeme podívat na časovou osu s hlavními událostmi:

Vynález prvního výtahu, který se pohybuje nahoru a dolů, ale také ze strany na stranu.

vyzadejte si kalkulaci zdarma

Žádejte katalog

Žádejte nyní katalog schodišťových výtahů zdarma
Tak získáte všechny potřebné informace jednoduše přímo k vašim dveřím.

Získejte katalog hned teď

Pohled do budoucnosti:

Pokud o tom tedy přemýšlíme, výtahy jsou považovány za vedoucí segmenty na historické dráze vývoje technologií a strojírenství již více než 100 let; každý den se objevují vyšší nebo rychlejší výtahy.

Nicméně, kromě výhod, které tyto technologie přinášejí samy pro sebe, mohou také připravit cestu pro další technologie v jiných oblastech. Přemýšlejte o tom takto – před 118 lety se lidé děsili výtahů bez řidiče. Trvalo to více než 50 let, než si lidé na tyto výtahy opravdu zvykli. Nyní probíhá rozvoj automobilů bez řidičů a lidé z toho mají opět určité obavy!

Myslete na to, jak se výtahy staly bezpečnějšími, když technologie umožnily jejich provoz bez řidičů. Už zde nebyl prostor pro lidskou chybu. Automatizované kabiny umožňují zastavení výtahu vždy na správném místě, v každém patře; chráněné dveře jsou zárukou toho, že nikdo nemůže naskočit do kabiny v nebezpečné situaci. Mohly by nám automobily bez řidiče poskytnout stejnou bezpečnost? A poučili jsme se z našeho nepodloženého strachu z výtahů bez řidiče?

Věděli jste:

Nejvyšší venkovní výtah je postaven v Číně? Jmenuje se Bailong Elevator a je vysoký 326 m (1 070 stop).

Eskalátory

Stejně jako tomu bylo u osobních výtahů, také eskalátory se používají již velmi dlouhou dobu – od dob starých Egypťanů. Pro transport těžkých břemen při stavbách pyramid jiné mechanismy prostě nefungovaly. Geniální metoda starých Egypťanů související s transportováním obrovských kamenných kvádrů představuje jeden ze základních principů, které se používají dosud v dnešních eskalátorech. Základním principem jsou rolovací kola pod přepravovaným závažím.

Přestože myšlenky o pohyblivých schodištích existovaly po staletí, teprve v těchto letech docházelo ke zlomům:

Eskalátory

1859 byl udělen první patent pro cokoliv tohoto druhu.

 1896 byl vytvořen první pracovní eskalátor, jako nový způsob přepravy.

 1897 model byl přepracován a dostal název, který dnes známe všichni: „eskalátor“.

 20. léta výroba prvních kovových eskalátorů.

Pokud máme na mysli eskalátory, zřejmě přemýšlíme o obchodních centrech nebo vlakových nádražích. Tyto eskalátory se však stále více objevují ve městech, kde pomáhají lidem v pohybu. V Hong Kongu je nejdelší venkovní krytý eskalátorový systém na světě, který pomáhá urychlit transport stovek tisíc obyvatel. Eskalátory umožňují zdolávat strmé kopce bez námahy, což lidem ušetří energii pro důležitější věci. Působivé eskalátorové systémy jsou také v dalších městech:

  • Los AngelesUSA
  • Barcelona Španělsko (eskalátory vedou až k známému parku Park Guell)
  • MedellinKolumbie (28-podlažní venkovní eskalátory)

Věděli jste:

Macy’s Herald Square (v New Yorku) byla první veřejná budova na světě, která měla v roce 1902 moderní eskalátor. Originál byl nahrazen ve dvacátých letech minulého století; nová konstrukce je vyrobena ze dřeva a STÁLE JE JEŠTĚ V PROVOZU!

Pohyblivé chodníky

V této době se vývoj eskalátorů zrychlil. Od prvního patentu pro tuto technologii až k rozšířenému používání došlo pouze ke zpoždění asi 50 let. Vzhledem k tomu, že pohybující se chodníky používají přesně stejnou technologii, mysleli byste si, že byly stejně oblíbené? Na rozdíl od eskalátorů však zdaleka nebyly tak užitečné. Časová osa pro pohyblivé chodníky vypadá takto:

Pohyblivé chodníky

1871 Udělení prvního patentu pro „pohyblivý chodník“.

 1893 První pohyblivý chodník debutoval v Chicagu, Illinois ve Spojených státech.

 1954 Instalace prvního komerčního pohyblivého chodníku v USA.

 1958 Instalace prvního pohyblivého chodníku na letišti v Texasu.

Od roku 1958 se pohyblivé chodníky staly normou na letištích. Spousta lidí musí za krátkou dobu překonávat pěšky dlouhé vzdálenosti, takže letiště jsou ideálním místem pro urychlení tohoto pohybu a pro ušetření energie pro tyto lidi. Od osmdesátých let minulého století se konstruktéři zaměřovali na snahu o zvýšení rychlosti pohybujících se chodníků, což však vedlo k mnoha nehodám, a to zejména v místech nástupu na tyto chodníky a v místech výstupu z nich.

V uplynulých letech se používají šikmé pohyblivé chodníky v supermarketech; umožňují totiž přepravu nákupních vozíků mezi různými výškovými úrovněmi. Tento postup umožnil růst supermarketů, přes několik výškových úrovní. Zamyslete se nad tím, o kolik se toho vejde více do třípodlažního supermarketu ve srovnání s jednopodlažním – zákazníci mohou mít více nákupních příležitostí na jednom místě a supermarkety mohou rozšiřovat svou produkci. Je to značné usnadnění, a to vše díky pohybujícím se chodníkům.

Mezi další místa, kde se pohyblivé chodníky stávají běžnou součástí, jsou muzea, například Tower of London ve Velké Británii. Pohyblivý chodník vás provede kolem všech klenotů; uvidíte všechno a dostane se na všechny.

Nyní, když si lidé všimli jejich užitečnosti, rozrůstají se tyto pohyblivé chodníky prakticky všude, od vlakových nádraží až po zábavní parky a dokonce někdy i v parkovištích:

Věděli jste?

Expresní pohyblivý chodník v Domain Car Park v Sydney má délku 679 stop (207 metrů)? Je to nejdelší pohyblivý chodník v Sydney, nejdelší neustále se pohybující chodník v Austrálii a možná i ve světě!

Nadzemní lanové dráhy

Od pohyblivých chodníků až po nadzemní lanové dráhy to vypadá jako velký skok. Nicméně, zatímco eskalátory a pohyblivé chodníky byly stavěny pro města, jiné technologie se vyvíjely pro horská prostředí. Systémy, jakými jsou například dnešní nadzemní lanové dráhy, byly používány v dolech, pro přepravu materiálu a pracovníků. Nicméně, v roce 1907 byla první nadzemní lanová dráha postavena ve Španělsku, na cestě k vrcholu hory. Následně se připojily další horské země a nadzemní lanové dráhy se stavěly v Rakousku, Německu a Švýcarsku (nadzemní lanová dráha, Wikipedia).

nadzemní lanová dráha

V dnešní době se nadzemní lanové dráhy používají z mnoha různých důvodů. Mohou však být stavěny pro jeden účel a z tohoto jednoho účelu získat další výhody. Zde jsou tři skvělé způsoby, jakými jsou používány:

Nadzemní lanové dráhy pro řešení dostupnosti

Pokud mluvíme o lanových drahách, máme pravděpodobně na mysli hory. Koneckonců, většina prvních lanových drah byla postavena za účelem přepravy osob na vrcholky hor. Jsou levnější než vlakové tratě; poskytují bezpečný způsob přepravy osob do vysokých hor, bez nebezpečí pádu (například na hoře Hua v Číně, vysoké 1 997 metrů). Používání lanových drah pro zajištění přístupnosti znamená, že míst s dech beroucími výhledy mohou dosáhnout všichni a bez námahy.

Lanová dráha ve švýcarských horách

Nadzemní lanové dráhy pro výhled

Nicméně, kromě hor se mohou nadzemní lanové dráhy používat také ve městech. Představují fantastický způsob zajištění úžasného výhledu na největší města světa. Lanová dráha Bondinho byla postavena v roce 1912 v Rio de Janeiru, s cílem umožnit snadnější přístup na vrchol

lanová dráha v Rio de Janeiru

hory Sugarloaf. Přestože byla nejprve navržena pro praktické využití, nabízí vzrušující výhled na město a jako taková se stala obrovskou turistickou atrakcí. V uplynulých letech se stejné konstrukce objevovaly v mnoha dalších městech, včetně Londýna, kde byla v roce 2012 otevřena lanová dráha těsně před zahájením Olympijských her.

Věděli jste?

Lanová dráha Sandia Park u města Albuquerque ve státě Nové Mexiko je nejdelší lanová dráha v USA. Jak si jistě dokážete představit, nabízí neuvěřitelný výhled na krajinu Nového Mexika.

Nadzemní lanové dráhy pro pohodlí

Staly se také užitečným nástrojem pro dojíždějící osoby, které takto mohou cestovat nad úrovní běžného městského provozu a užívat si nádherného výhledu. Představují poměrně levnou volbu ve srovnání s výstavbou železničních tratí nebo stanic metra, a proto se v posledních letech objevily v mnoha městech. Nadzemní lanová dráha Roosevelt Island (New York City, USA) byla první nadzemní lanovou dráhou pro přepravu osob v Severní Americe; byla otevřena v roce 1976. Nadzemní lanová dráha Mi Teleferico slouží ke stejnému účelu ve městě La Paz v Bolívii, stejně jako Caracas Metrocable ve Venezuele.

nadzemní lanová dráha v New Yorku

Tento vývoj se odehrával po celou dobu. Jsme neustále informováni o technickém vývoji u telefonů, počítačů a robotů. Nikdo ale nehovoří o úžasných způsobech využívání zvedací techniky ​​ve městech. Vertikální pohyb představuje cestu vpřed, pokud jde o města budoucnosti; A tato budoucnost je téměř za dveřmi. Ale co když budete potřebovat výtah, abyste mohli projít po schodech v domácnosti? Společnost Stannah vám může poskytnout nejlepší řešení!

Výtahy v domácnostech: revoluce schodišťových výtahů

Jedny z prvních komerčně vyráběných schodišťových výtahů byly propagovány a prodávány ve Spojených státech ve 20. letech 20. století společností Inclinator Company of America. K mnohým uživatelům patřily osoby postižené obrnou.

Historici však našli odkaz na schodišťový výtah, který používal král Jindřich VIII (16. století). Král, který utrpěl zranění při pádu z koně, používal velkou sedačku, která ho dopravovala dolů po schodech v jeho londýnském sídle s pomocí lanového systému.

V 20. století se výstavbou schodišťových výtahů zabývaly různé společnosti; společnost Stannah byla prvním výrobcem schodišťových výtahů ve Velké Británii. Schodišťové výtahy Stannah jsou vyráběny i dnes, a to v nové továrně, která se nachází v Andoveru ve Velké Británii.

Schodišťový výtah vystupoval v roce 1957

Tyto schodišťové výtahy způsobily revoluci ve způsobech, jakými se lidé s omezenou pohyblivostí pohybují ve svých domácnostech; schody již přestaly být překážkou.

modelů schodišťových výtahů Stannah v 70

Jeden z prvních modelů schodišťových výtahů Stannah v 70. letech.

Moderní schodišťové výtahy, například ty ze společnosti Stannah, mají sklápěcí funkce, takže nebrání ostatním osobám v pohybu po schodišti.

schodišťových výtahů

Společnost Stannah stojí na přední pozici v oblasti výroby sedátek a schodišťových výtahů, má více než 40letou tradici.

Takže výtahy existují již dlouhou dobu. Výtahy nebo elevátory používáme každý den, bez ohledu na to, zda máme nebo nemáme problémy s mobilitou. Zjednodušují život všem!

 

Další texty:

Nadzemní lanové dráhy (aerial tramways). Wikipedia. 2017. Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_tramway

Upton, E. 2014. Who Invented the Elevator? Gizmodo. Zdroj: https://gizmodo.com/who-invented-the-elevator-1570745196