5 Mýtů o Stárnutí, Kterým Byste Neměli Věřit | Stannah

Je věk opravdu jenom číslo? Co je pravdy na některých mýtech o stárnutí

Autor článku Stannah

Je-vek-opravdu-jenom-cislo

Stárnutí… Slovo, ze kterého leckomu běhá mráz po zádech, i když to tak vůbec být nemusí. Věk neprožíváme všichni stejně. Každý z nás stárne jinak a není důvod věřit tomu, že lidé nad 65 let jsou méně aktivní, schopní nebo zajímaví než kdokoli jiný. Právě naopak.

Na světě je spousta lidí, kteří s noblesou ukazují, že stárnutí může vypadat úplně jinak, než si myslíme. A že věk je jenom číslo, které často znamená víc životních zkušeností, moudrosti a, troufneme si říct, i ostřejšího smyslu pro humor. Kdo by taky nechtěl být známý svým ostrovtipem, sarkastickými komentáři a nebetyčným sebevědomím v oblékání, že ano?

V následujícím článku se podíváme, co je pravdy na některých běžných mýtech o stárnutí, a ukážeme si, jak fascinující, rozmanité a někdy i zcela mimořádné dobrodružství to může být. Pojďme na to.

Největší mýty o stárnutí

1. Mýtus: Stárnutí je jednosměrná jízdenka na cestu k duševnímu úpadku

To tedy není! Naše kognitivní schopnosti se s věkem můžou měnit, ale neznamená to, že jsme nezvratně předurčeni ke ztrátě duševní kondice.

Je důležité zůstat duševně aktivní, učit se nové věci a někdy trochu potrápit mozek, aby nevyšel ze cviku a dobře nám fungoval i v pozdějším věku. Tak oprašte všechny křížovky a sudoku a dejte hlavě trochu zabrat.

2. Mýtus: Cvičení je pro mladé a neklidné

Fyzická aktivita není jenom pro mladé neposedy. Cvičení hraje zásadní roli v udržování celkového zdraví a pohody v každém věku. Posiluje svalstvo a zlepšuje stav kardiovaskulárního systému i náladu.

A oproti široce rozšířenému přesvědčení je hustota kostí a síla svalů důležitá v každém věku, v tom vyšším obzvlášť. Díky růstu a udržování silných kostí a svalů můžeme být aktivní, samostatní a odolnější vůči pádům a zraněním. Takže doporučujeme nazout tenisky a vyrazit na procházku.

3. Mýtus: Stárnutí znamená ztrátu samostatnosti

schodistove-vytahy-vas-bezpecne-a-pohodlne

Ani ne. Fyzická omezení, která s věkem přicházejí, nemusí automaticky znamenat, že ztrácíme samostatnost. Existuje spousta možností a technologií, díky kterým můžeme dál žít v pohodlí a bezpečí, především pak doma.

Například schodišťové výtahy vás bezpečně a pohodlně dopraví z patra do patra, takže se doma dostanete do každého koutu bez pomoci ostatních. Snadno díky nim překonáte i venkovní schodiště, když se rozhodnete vyrazit na procházku do parku nebo na sraz s kamarády.

4. Mýtus: Technologie je pro mladé

Říká kdo? Stárnutí přece neznamená, že musíte zastydnout ve světě vytáčecích telefonů (leda byste sami chtěli).

Technologie ušly dlouhou cestu a digitální věk dnes nabízí spoustu možností i pro lidi nad 65 let. Sociální sítě, nakupování na internetu, chytré telefony a tablety, zkrátka pro každého něco. Není čeho se bát, takže neváhejte vykročit do světa jedniček a nul.

5. Mýtus: Starší lidé jsou nudní a nemají světu co nabídnout

nejvetsi-myty-o-starnuti

Tohle je možná nejškodlivější mýtus ze všech. Lidé nad 65 let toho spoustu zažili, vědí hodně věcí a rádi se o svoje zkušenosti podělí.

Na vlastní oči i kůži jsme totiž viděli i zakusili leccos. Máme v zásobě nespočet příběhů, které stojí za to si poslechnout, dobrých rad, co se můžou hodit, i znalostí, které jinak než vlastní zkušeností získat nejdou.

Stárnutí je výsada

Stárnutí není prokletí, je to výsada. Řada lidí ve věku nad 65 let vlastně prožívá nejlepší období svého života. Mají nové koníčky, učí se nové věci a zapojují se do aktivit v okolí. Je proto nejvyšší čas zapomenout na některé mýty o stárnutí, a naopak ocenit, jak báječná můžou přibývající léta ve skutečnosti být.

Zdroje: