Sociální Vazby Prodlužují Život | Stannah

Sociální Vazby: tajemství dlouhého a plnohodnotného života

Autor článku Stannah

Jak mít dlouhý a naplněný život

Co to vlastně je naplněný život? Na tuhle otázku vám možná každý odpoví trochu jinak. Když se ale podíváme, jak žijí spokojení lidé, zjistíme, že mají leccos společného. 

Pojďme tedy najít recept na naplněný život, prozkoumat, o čem je, a zjistit, jestli ho můžeme prožít i my.

Senioři z „modrých zón“

Podle mnoha studií žijí lidé se silnými sociálními vazbami zdravěji a déle.

Například studie provedená mezi seniory ze Sardinie ukázala, že vedle častého pohybu můžou k dlouhověkosti přispívat právě silné vazby na rodinu a přátele.

Populaci v této „modré zóně“ zkoumal Dr. Gianni Pes z univerzity v Sassari. Je přesvědčený, že místní lidé žijí déle, protože se častěji pohybují venku a mají pevné rodinné vazby.

Jak si v digitálním věku udržet vazby ve skutečném světě

Udržet si sociální vazby je dnes důležitější než kdy jindy. A platí to pro všechny věkové skupiny. Pokud si v dnešním digitálním světě plném spěchu chcete vytvářet nové vztahy nebo udržovat ty, které už máte, můžete na to jít různými způsoby.

Používejte moderní technologie

V online skupinách můžete diskutovat, sdílet zkušenosti a navazovat spojení s lidmi, kteří mají podobné zájmy a záliby.

Překonávejte omezení způsobená sníženou pohyblivostí

Lidé s omezenou pohyblivostí můžou mít potíže se zapojením do společenských aktivit. I tuhle překážku je ale možné překonat s pomocí technologií a místních organizací. 

Vstupte do místního spolku nebo klubu

I když technologie dokážou velké věci, důležité jsou i kontakty s lidmi v bezprostředním okolí. Členství v místním spolku nebo klubu je výborný způsob, jak být ve spojení s podobně naladěnými lidmi a nedostat se do společenské izolace.

Role rodiny a pečovatelů

V udržování sociálních vazeb hrají zásadní roli i rodinní příslušníci a pečovatelé. Svým blízkým dělají společnost, jsou jim oporou a pomáhají jim překonávat překážky, které brání sociální interakci. Tady je pár konkrétních tipů:

  • Mluvte se svými blízkými o jejich společenských potřebách a zájmech. Jaké aktivity je baví? S kým by chtěli navázat kontakt? 
  • Pomozte jim, aby si ve svém okolí našli vhodné společenské aktivity a zapojili se do nich. Výběr je opravdu široký, takže určitě najdete takovou, která bude vaše blízké bavit.
  • Buďte chápaví a trpěliví. Vašim blízkým může chvíli trvat, než si na nové společenské aktivity zvyknou. Nespěchejte na ně, mějte pro ně pochopení a snažte se jim být oporou.

Zůstat ve svojí komfortní zóně je snadné, ale máloco zlepší kvalitu života tolik jako čas strávený s našimi nejbližšími.

Lepší svět

Péče o vztahy s lidmi, na kterých nám záleží, je jednou z nejlepších investic do vlastního zdraví a pohody. A svět kolem nás může být tolerantnější a radostnější právě díky pevným společenským vazbám.

Doufáme, že jste v našem článku našli inspiraci k lepší péči o vztahy s lidmi, které máte rádi. Nezapomeňte ale, že cestou ke spokojenějšímu životu vás může provést i spousta dalších zdrojů.

Zdroje: