Uspořádání Domácnosti: Podrobný Návod | Stannah

Z chaosu do klidu: tipy na uspořádání domácnosti, které změní váš život

Autor článku Stannah

seniorka-drzi-kartonovou-krabici-predmety-darovani

Vzpomeňte si na všechny věci, které se vám doma nahromadily. Cítíte se trochu vystresovaní, jen když na to pomyslíte? Nebojte, nejste v tom sami.

Udržet nepořádek pod kontrolou nám může dát zabrat, protože máme svoje věci rádi. I proto je hromadíme, přestože je dávno nepotřebujeme. Všem obavám jde ale snadno předejít tím, že si najdete způsob úklidu, který vám bude vyhovovat. Úklid neznamená jen to, že se zbavíte nepotřebných věcí. Jde při něm hlavně o přehodnocení vztahu, který k nahromaděným věcem máte. Pak už je snadné nechat si jen to, na čem vám opravdu záleží.

Dali jsme pro vás dohromady návod, ve kterém zjistíte všechno podstatné ohledně pohodového úklidu domácnosti. Když se ho budete držet, doma se vám zase začne líbit.

Tipy na úklid pro začátečníky

Stručně řečeno: jděte na to krok za krokem. Nepouštějte se rovnou do úklidu celé domácnosti. Jeho rozdělení na jednotlivé kroky je vhodné pro každého, ať už plánujete žít doma i ve stáří, chcete se přestěhovat do menšího nebo zvažujete důchod v cizině.

Dělání pořádku navíc nemá jen uvolnit prostor ve vaší domácnosti. Jeho účelem je i zlepšení vaší duševní pohody a produktivity. Uspořádané prostředí vás může zbavit stresu a dodat vám pocit, že máte věci pod kontrolou. Samotný proces třídění a vyklízení všeho nepotřebného vám také zvedne náladu a odměnou vám bude domov, kde se zase budete cítit dobře.

Tady je pár tipů, jak začít:

1. Úklid si naplánujte a zaměřte se na nejkritičtější místa

Začněte tím, že si určíte oblasti svého domova, které vyžadují největší pozornost, tedy oblasti, kde končí většina věcí, které jste nashromáždili, ale které ve skutečnosti nepotřebujete. Obvyklí viníci jsou:

  • Skříně
  • Křesla a věšáky
  • Garáž

2. Udělejte si seznam a odškrtávejte

Jakmile víte, kde všude vás tlačí bota, sestavte si seznam jednotlivých míst podle priority. Můžete jim třeba přiřadit hodnocení od 1 (nejmenší nepořádek) po 3 (úplná katastrofa), aby vaše úsilí přineslo očekávané ovoce.

3. Stanovte si splnitelné cíle

Rozdělte si úklid na části, které se dají zvládnout. Začněte od něčeho menšího a přehledného, například komody nebo regálu, a snažte se dokončit úklid v termínu, který jste si stanovili.

Správný přístup k úklidu

osoba-skladajici-obleceni_

Na dělání pořádku je nejdůležitější vybrat si postup, který vám vyhovuje. Jakmile ho budete mít, všechno ostatní už půjde jako na drátkách. Tady je pár běžných metod, jak začít:

Metoda KonMari

Marie Kondo je známá po celém světě díky své metodě deklutrace a není divu, že je to tak. Tato metoda přináší revoluci v dekluteringu tím, že se zaměřuje na radost.

Základní princip je jednoduchý: ponechte si pouze věci, které pro vás něco znamenají, a zbavte se všeho ostatního, co pro vás nic neznamená. Na první pohled to vypadá docela jednoduše, ale vzhledem k citovému poutu, které někdy máme k určitým věcem, může být přijetí této metody horskou dráhou pocitů.

Metoda KonMari klade důraz na úklid podle kategorií. Začíná od oblečení, přechází ke knížkám, papírům a všemu ostatnímu a končí u věcí, ke kterým máte citový vztah. Podporuje schopnost sebeuvědomění a jejím cílem je dobře uspořádaný životní prostor.

Metoda čtyř krabic

Tato metoda vám pomůže rozdělit si věci na ty, které si chcete nechat, darovat, prodat, vyhodit a přesunout. Umožní vám si všechno ujasnit a zajistí, že každá věc bude mít své místo. V podstatě jde o vytřídění vašich věcí podle důležitosti a užitečnosti v rámci účinného a snadno proveditelného úklidu.

Pravidlo „jedno sem, jedno ven“

Než si domů přinesete něco nového, zvažte, jaké věci s podobnými rozměry nebo účelem se můžete zbavit. Vyhnete se tak hromadění zbytečností. Zamyslete se na tím, jestli jde o opravdu potřebnou věc. Ať už je to kus oblečení, elektronické udělátko nebo součást výzdoby, posuďte, nakolik se bez ní neobejdete. A pokud to není nic nezbytného, zbavte se toho. Tento přístup podporuje principy přiměřené spotřeby a cílevědomého života. Umožňuje vám dělat poučená rozhodnutí a upřednostnit kvalitu před kvantitou.

Využijte potenciál svého domova naplno

schodistovy-vytah-stannah-vam-pomuze-vyuzivat-cely-dum

Po úklidu využijte nově získaný prostor v domácnosti, jak jen to jde. Jenom tak totiž udržíte pořádek. Proč nevyužít pokoj, když už ho máte zase volný? A pokud některé části svého domova, například horní poschodí nebo zahradu, nepoužíváte kvůli problémům s mobilitou, máme pro vás dobrou zprávu. Moderní řešení mobility, jako jsou schodišťové výtahy, vám zajistí snadný pohyb po celé domácnosti.

Díky úklidu a řešením mobility bude váš dům znovu váš hrad. Berte to tak, že si svůj domov zásadně vylepšujete. A získáváte tím samostatnost a možnost volného pohybu. Stannah vám přitom může krýt záda. Pomůžeme vám vybrat dokonalé řešení mobility, takže nás můžete kontaktovat a pak už se věnovat zábavnějším věcem a znovu si užívat svého domova bez nepořádku a zbytečností.

Vítejte zpátky doma, už máte uklizeno

Nezapomínejte, že krok správným směrem je důležitější než dokonalý výsledek. Nejdůležitější je přijít na to, jaký způsob úklidu vám vyhovuje. Jděte na to postupně a nebojte se zkoušet různé možnosti, dokud neobjevíte nejvhodnější přístup.