7 Tajemství Dlouhověkosti pro Delší Život | Stannah

Tajemství dlouhověkosti: sedm návyků, které prokazatelně prodlužují život

Autor článku Stannah

Ženy objevují tajemství dlouhověkosti

„Zdravý životní styl může zvýšit naději dožití o deset let i víc.“
Vědci z Fakulty veřejného zdraví Harvardovy univerzity

Frontman Rolling Stones Mick Jagger zpívá v nejnovějším singlu kapely Don’t get angry with me (Nebuď na mě naštvaná). To je samozřejmě fajn, ale zajímavější je, že Mick Jagger nedávno oslavil osmdesátiny a jeho kapela už působí v hudebním průmyslu víc než šedesát let, vydala přes 80 alb a nespočet singlů. A když vidíme, jakou energií Jagger srší na koncertech Rolling Stones, musíme se ptát: „Kde se to v něm bere?“

Pravda, Mick Jagger býval známý dost nezdravými návyky. Pak se ale začal vyhýbat všemu, co ohrožovalo jeho tělesnou a duševní pohodu. Dál se věnoval hudbě, stal se filantropem, začal zdravě jíst a pravidelně cvičit.

Když necháme tohoto mimořádného pradědečka stranou, existují návyky, které nám umožní užívat si život co nejdéle?

Rozhodně ano.

Sedm zdravých návyků

Studie ukazují, že padesátníci se zdravými návyky žijí o víc než deset let déle než ti, kteří si žádný takový návyk neosvojili. Tady je sedm návyků, kterými si můžete hned teď otevřít cestu k delšímu a zdravějšímu životu.

1. Hodně se hýbejte

Dlouhověcí lidé žijí aktivně, i když to nemusí nutně znamenat, že sportují. Pracují venku, starají se o zahrádku a chodí na procházky. Tyto aktivity nevyžadují velkou námahu a jsou ideální pro udržování zdraví a kondice.

2. Inspirujte se středomořským jídelníčkem

Zdravý jídelníček, například právě ten středomořský, zahrnuje spoustu ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a nízkotučných zdrojů bílkovin. Pomoct můžou i výživové doplňky, ale o jejich používání se vždycky poraďte s lékařem.

3. Hlídejte si váhu

Obezita zvyšuje riziko mnoha chorob, například mrtvice, cukrovky nebo rakoviny. Než se drasticky omezovat, zkuste raději hara hači bu, pravidlo, kterým se řídí Japonci z ostrova Okinawa: Jezte, dokud nejste na 80 % sytí.

4. Vyvarujte se kouření

Kouření je jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Zvyšuje riziko mrtvice, rakoviny, onemocnění srdce a dalších chorob. Pokud kouříte, snažte se co nejdřív přestat. Brzo zjistíte, že si díky tomu lépe vychutnáte jídlo.

5. Omezte alkohol

Podle zažitého přesvědčení červené víno prospívá srdci. To ale není pravda. Ze studií vyplývá, že alkohol může riziko onemocnění srdce naopak zvyšovat. Lepším zdrojem antioxidantů tak bude třeba ovoce a zelenina.

6. Dopřejte si dostatek spánku

Kvalitní spánek pomáhá soustředění, zlepšuje paměť a posiluje nervová spojení, která vznikají při učení. Během REM fáze mozek zpracovává citové prožitky uplynulého dne a pomáhá nám tak vyhnout se výkyvům nálad.

7. Pečujte o vztahy

Buďte hodní, hlavně sami na sebe. Prospějete tím i lidem kolem vás. Jak naznačují studie provedené mezi seniory v „modrých zónách“, silné rodinné vazby prodlužují život. Zabraňují totiž zdravotním problémům, jako je chronická deprese a společenská izolace.

Jak začít

Ke zdravému životnímu stylu patří i pravidelné lékařské prohlídky. A drobné změny v každodenním životě můžou mít zásadní dopad na vaši fyzickou i psychickou pohodu. I k tomu máme pár tipů:

  • Začněte pomalu a malými změnami. Nesnažte se změnit všechno najednou. Vyberte si jeden návyk, na který se zaměříte. Až si ho aspoň částečně osvojíte, začněte pracovat na dalším.
  • Mluvte o tom s ostatními. Když se podělíte o svoje úspěchy, bude přechod ke zdravému životnímu stylu mnohem příjemnější.
  • Nebuďte na sebe moc tvrdí. Svým nejhorším kritikem býváme my sami. Proto je důležité radovat se z každého zlepšení, i když se zdá jen nepatrné.

Zkrátka a dobře, změna vyžaduje úsilí, ale to platí u všech podstatných věcí v životě. Na druhou stranu, začít můžete hned teď. Třeba tím, že půjdete na procházku nebo shánět lístky na příští koncert Rolling Stones. Začněte pomalu, ale hned.

Zdroje: