Jak se Připravit na Samostatnost ve Stáří | Stannah

Stárnutí ve vlastní režii: návod k přípravě na samostatnost ve stáří

Autor článku Stannah

Starší pár sedící na zahradě

Už od malička sníme o tom, že budeme samostatní: budeme mít vlastní auto i domov a zařídíme si život podle svého. Tak proč by to v pokročilém věku mělo být jinak? 

Budoucnost, ve které jsme plně závislí na ostatních, si nikdo z nás představovat nechce. Stárnutí se ale nevyhneme, takže naplánovat si, jak zůstaneme i nadále samostatní, může být pro budoucnost zásadní. 

Jdete do toho s námi? Prozkoumáme sedm hlavních strategií, které vám umožní žít nezávisle i přes postupující věk.

7 praktických strategií pro přípravu na samostatnost v budoucnu 

Když přemýšlíte o možnostech, jak si zachovat samostatnost v dalších letech, dodává vám to jistotu a pocit, že i v pokročilém věku budete mít věci pod kontrolou. Tady je pár praktických rad, které byste měli zvážit. 

1. Svoboda volby

Zapomeňte na to, co nejde, a zaměřte se na to, co jde. Místo omezení a překážek přemýšlejte o všech možnostech, které máte. Samostatnost se totiž neomezuje jenom na to, co ještě fyzicky zvládnete. Spočívá hlavně v tom, že se můžete rozhodovat sami za sebe, ať už jde o drobnosti nebo zásadní věci.  

Chcete dál bydlet doma, přestěhovat se do menšího nebo zvažujete jiné varianty bydlení, jako jsou domy s pečovatelskou službou nebo komunitní bydlení? Promyslete si svoje požadavky, proberte je se svými nejbližšími a prozkoumejte možnosti, které budou splňovat vaše očekávání.

2. Aktivita

Být aktivní je klíčové pro každého, a to bez ohledu na věk. Dobrá zpráva je, že máme z čeho vybírat. Chcete si zacvičit ve svém pohodlném křesle? Cvičení v sedě je ideální pro lidi, kteří nechtějí příliš zatížit svoje klouby. 

Zajímá vás zen? Jóga nebo pilates pro vás možná budou to pravé. Máte rádi vodu? Plávání, vodní gymnastika nebo aquafitness vám ideálně sednou. A pokud rádi cestujete, letecké cestování seniorů může nabídnout nové zážitky a příležitosti k aktivitě. Možná ale dáváte přednost svižné procházce po okolí. I ta splní účel.

Nejdůležitější je najít si aktivitu, která vás bude bavit a bude odpovídat vaší tělesné kondici. Pokud máte zdravotní omezení, je důležité se poradit s lékařem a teprve potom začít cvičit. Tak prozkoumejte terén a zjistěte, co pro vás bude nejlepší.

3. Přizpůsobení prostoru

Starší pár držící se za ruce na zahradě

Doma byste se v každém věku měli cítit co nejlépe. Postupem času se ale vaše potřeby můžou měnit, takže je důležité přizpůsobit jim i svůj domov. 

Můžete se doma bezpečně pohybovat? Dají se některá místa vylepšit například instalací lepšího osvětlení, madel nebo řešení mobility? Prvním krokem k vytvoření bezpečnějšího a přístupnějšího obytného prostoru může být také uspořádání domácnosti. Řešení mobility, jako je schodišťový výtah, vám v případě potřeby můžou pomoct s bezproblémovým pohybem po různých poschodích vašeho domova. 

Stannah nabízí široký výběr vybavení pro mobilitu navrženého tak, aby zajišťovalo maximální pohodlí, bezpečnost a samostatnost. Naše schodišťové výtahy navíc dokážeme dokonale přizpůsobit podobě vašeho domova. Schodišťové výtahy umíme instalovat na všechny typy schodišť, ať už jsou přímá nebo točitá, vnitřní nebo venkovní.

4. Vlastní zdraví pod kontrolou

Čím víc budete pečovat o svoje zdraví, tím jednodušší pro vás bude zachovat si samostatnost v pozdějším věku. Osvojte si návyky, jako je zdravá strava, pravidelné cvičení a dostatek spánku. 

Nezanedbávejte ani pravidelné návštěvy u lékaře, zubaře a dalších zdravotnických specialistů. Včasné odhalení a léčba zdravotních problémů může zabránit zhoršení vašeho stavu, které by později mohlo omezit vaši samostatnost.

5. Nové koníčky

Jedním z nejstarších mýtů o stáří je, že lidé se od určitého věku už nic nového nenaučí. To ale nemá s pravdou nic společného. Nejde totiž jenom o péči o fyzickou pohodu. S postupujícím věkem potřebuje trochu tréninku i váš mozek a učit se nové věci je jeden z nejlepších způsobů, jak ho trochu potrápit.

K tomu se dobře hodí různé rébusy, sudoku, slovní hry nebo i knihy, zkrátka všechno, co vás po duševní stránce dokáže zaměstnat.  S novým koníčkem nebo činností se dá začít kdykoli, důležité je nenechat mozkové závity zahálet.

6. Záchytná síť

S vytvářením sítě lidí, kteří vám pomůžou, když bude třeba, neotálejte. Buďte v kontaktu s přáteli, rodinou a sousedy, protože společenský život je pro spokojený a samostatný život naprosto zásadní. Pevná záchytná síť vám zajistí podporu, když ji budete potřebovat, a pomůže vám zachovat si samostatnost. 

Není na škodu ani zajít do společenského centra, kde si můžete vybrat ze spousty společenských nebo dobrovolnických aktivit, které vám umožní udržet si sociální kontakt s ostatními. 

7. Příprava na neočekávané

Schodišťový výtah Stannah ve druhém patře domu

Život není procházka růžovým sadem a je důležité, abyste byli připraveni i na chvíle, kdy možná nebudete mít možnost sami za sebe rozhodovat. Proto mějte připravené důležité dokumenty, jako je závěť, plná moc a léčebné pokyny. Zajistíte tak, že se ostatní dozví o vašich přáních a budou se jich držet.

Je také důležité probrat tohle všechno už dopředu s vašimi nejbližšími a vysvětlit si případné nejasnosti. Není přece nad to upřímně si promluvit s lidmi, které máte rádi, a postarat se tak, aby všechno proběhlo podle vašich představ.

Jednoduchá cesta k samostatnosti

Uvedené kroky vás na budoucnost nejen připraví, ale pomůžou vám, abyste ji sami utvářeli.  I v pokročilém věku tak budete žít aktivní, naplněný, a především samostatný život.

A jako vždycky se můžete spolehnout, že Stannah vám pomůže, abyste byli doma plně soběstační. Obraťte se na nás a my vám ochotně doporučíme řešení mobility, díky kterému se doma budete pohybovat bezpečně a pohodlně.